Zoete broodjes bakken voor Pasen

HENJA SCHNEIDER

Ingrediënten:

Basisingrediënt: croissantdeeg plus losgekopt ei

Vullingen: (1) Banaan en nutella en desgewenst: tabasco. (2) Boter, iets zachter dan op kamertemperatuur, basterdsuiker, kaneel. (3) Roomkaas, bruine suiker, en op hoog vuur in koekepan met antiaanbaklaag in klein beetje boter bruin gebakken, weer afgekoelde partjes appel. (4) Roomkaas en blauwe bessen, gekneusd en, met geraspte citroenschil en suiker naar smaak, heel even opgekookte en weer afgekoelde blauwe bessen.

Glazuur (desgewenst) voor ca 6 croissants: 75 g poedersuiker, 1 eetlepel melk, ca 1/2 theelepeltje vanille-extract

Oude heidense feesten die ooit door het christendom werden ingelijfd, zijn inmiddels alweer behoorlijk ontkerstend. Je kunt ook zeggen door de commercie overgenomen. Er is in elk geval één traditie die zowel bij de kerst- als bij de paasviering tot op heden alle veranderingen heeft overleefd: het feestelijke kerst- en paasontbijt. We gaan nog niet zover dat er taart bij dat ontbijt gegeten wordt, maar lekker dik met boter besmeerde sneden stol met rozijnen en amandelspijs, of suikerbrood, komen onze behoefte aan feestelijk zoet en vet een heel eind tegemoet en de kleine luxebaksels die viennoiserie genoemd worden, hebben al verdacht veel weg van gebakjes. Je hoeft er niet ijselijk vroeg voor op en het is niet veel werk. Zet 's avonds alles klaar en zet 's ochtends als eerste wat je doet de oventhermostaat op 180 °C. Rest alleen het vullen, in de oven zetten en, desgewenst, het met glazuur bestrijken van de hete zoete broodjes.

Besmeer voor (1) de lapjes croissantdeeg met nutella en leg er een 'reep' een beetje plat geprakte banaan op. Persoonlijk bedruppel ik die bij voorbaat watertandend met tabasco. Alleen de mijne, andere alleen op verzoek. Rol de croissants op, bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze in ongeveer 10 minuten goudbruin.

Besmeer voor (2) het croissantdeeg met boter en strooi er een mengsel van basterdsuiker en kaneel (ongeveer ¿ theelepel kaneel op 4 eetlepels basterdsuiker) over. Rol de croissants op, etc.

Leg voor (3) een 'dikke reep' roomkaas op het croissantdeeg, druk er partjes bruingebakken appel in en strooi er gul bruine suiker over. Rol op, etc.

Besmeer voor (4) de brede kant van het croissantdeeg tot halverwege dik met losgeroerde roomkaas en schep er een flinke 'reep' van de blauwebessencompote op. Rol op, etc.

Roer voor het glazuren een glad papje van poedersuiker, melk en vanille-extract. Fluitje van een cent, maar het oogt goed en streelt het gehemelte.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden