Zoer maakt ook op Sam grote indruk

De Nederlandse ruiters hebben op het CHIO van Aken keihard toegeslagen. Zoer, Lips en Cornelissen maakten in het hippische centrum van de wereld grote indruk.

Na Jos Lansink (1992) en Jeroen Dubbeldam (2001) is Albert Zoer de derde Nederlander die het meest prestigieuze springconcours ter wereld heeft gewonnen. Op zijn pas negenjarige ruin Sam bleef de Drent de Duitse favoriet Ludger Beerbaum 0.04 seconden voor. Dat levert hem, behalve ruim 115.000 euro, levenslang respect op in het hippisch centrum van de wereld.

„Alles klopte. Hoogte en breedte zijn voor Sam geen probleem. Hij begint nu ook ervaring te krijgen”, stelde Zoer op nuchtere toon. De Drent besefte nauwelijks welke prestatie hij had neergezet. Toen hem gevraagd werd of dit zijn mooiste overwinning was, antwoordde hij: „Een van de mooiste.” Dat ’Aken’ zijn mooiste zege is, zal hij later wel gaan beseffen.

De week was voor Zoer al goed begonnen. Met de herstelde Okidoki bleef hij donderdag tijdens de landenwedstrijd als enige deelnemer in beide manches foutloos. Zoer is al jaren een topruiter, maar is met deze overwinning toch wel tot erg grote hoogte gestegen. Hij beschikt over twee toppaarden. De bekendste is Okidoki, waarmee hij een ijzersterke combinatie vormt met olympische medaillekansen. Okidoki kreeg gisteren rust na zijn inspanningen op donderdag.

Sam, waarop Zoer recent zowel de Grote Prijs van Rotterdam won en tweede werd in Hamburg, is als negenjarige nog te jong voor Hongkong, maar dient zich wel aan als Zoers toekomstpaard. Dat komt dan goed uit, want de Drentse pikeur zal Okidoki waarschijnlijk niet kunnen houden. De aanbiedingen stromen binnen. Vader Zoer, de eigenaar, sloeg al eerder een bod van vijf miljoen af, maar zal dat naar verwachting na de Spelen niet meer doen. Dan is het geruststellend te weten dat Sam klaar staat om Okidoki’s rol over te nemen.

Zoer bagatelliseerde zijn eigen rol in de zware wedstrijd met twee omlopen en een barrage. „Het paard heeft geweldig gesprongen. Sam is een goed tweede paard.” En de rol van de ruiter? „Ik probeer gewoon overal vooruit te rijden. Mijn gevoel is goed en dan ga je vanzelf goed rijden.”

Ook opvallend was de prestatie van Tim Lips. De jonge eventingrijder moest zich nog voor Hongkong kwalificeren en slaagde daar uitstekend in. Na de dressuur en het springen stond hij eerste. Dat gaf hem het recht als laatste de cross-country in te gaan. Hij kwam daarin slechts vier seconden tekort om als winnaar in Aken geschiedenis te schrijven, maar verzekerde zich wel van zijn olympische kwalificatie, hem nog geen vijf minuten na de wedstrijd telefonisch door NOC-NSF-chef d’équipe Van Commenée toegezegd.

Lips had de wedstrijdwinst in handen, maar besloot bij hindernis 17 voor de langere weg te kiezen, wat net te veel seconden kostte. „Achteraf zeg ik: ik had kunnen winnen, maar het belangrijkste was de olympische kwalificatie. Daarom nam ik geen risico, maar koos ik voor het alternatief”, zei Lips, bij wie geen tegenstrijdige gevoelens merkbaar waren. Daarvoor was zijn vreugde te groot.

De dressuur op de eerste dag legde de basis. Lips verklapte dat hij van Anky van Grunsven wedstrijdlessen had gekregen. De olympisch dressuurkampioene zal hem ook in Hongkong van advies voorzien.

Het springen, waarin hij zijn coup naar de eerste plaats pleegde, traint hij bij Piet Raymakers. In Aken was hij drie dagen onder de hoede genomen door vierspanrijder IJsbrand Chardon, gepokt en gemazeld in het omgaan met wedstrijdspanning. Na de wedstrijd was de menner een van de eersten die Lips complimenteerden: „Het is klasse dat je die omweg hebt genomen. Dat bewijst dat je in spanning een juiste keuze maakt en dan ben je een topper.”

Het ontbreken van de olympische dressuurploeg in Aken werd gecompenseerd door de prestaties van Adelinde Cornelissen. De in Duitsland volslagen onbekende Hongkong-reserve reed op alle drie onderdelen de Duitse ploeg –minus Isabell Werth, die buitencategorie is– naar huis. Dat zegt veel over zowel de Nederlandse als de Duitse ploegsterkte. Het team werd tweede met royale afstand op de volgende landenploegen die ook in Hongkong geen rol van betekenis dreigen te gaan spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden