Zoenende mannen? 'Mensen schrikken'

Een bekladde poster bij een bushalte in Arnhem. Beeld Hollandse Hoogte / Luuk van der Lee Fotografie

Posters met zoenende mannen roepen agressie op. En dat in het eerste land dat het homohuwelijk invoerde.

De twee mannen die zoenend te zien zijn op de reclameposters van mannenmodemerk SuitSupply hebben het afgelopen week zwaar te verduren gehad. Hun hoofden werden beplakt met tape, of het glas van de abri's waar ze achter hangen werd ingeslagen. Wat wekt die boosheid op? En wat zegt dat over de acceptatie van homoseksualiteit?

Uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat negen op de tien Nederlanders vinden dat homoseksuele mannen hun leven vrij moeten kunnen leiden. Maar een derde vindt zoenende mannen in het openbaar aanstootgevend. En een kwart vindt dat van zoenende vrouwen.

Aanstootgevend

"We zijn in Nederland heel blij met hoe open we tegenover homoseksualiteit staan", zegt Lisette Kuyper, onderzoeker bij het SCP. "We zijn er trots op dat we als eerste land ter wereld het homohuwelijk hebben gelegaliseerd. Maar we hebben het te weinig gehad over de vraag wat we van de praktische uitwerking van homo-emancipatie vinden. Mogen homo's ook zoenen en elkaars hand vasthouden in het openbaar? Veel mensen schrikken als ze zo'n foto zien."

De tolerantie groeit wel, ziet Kuyper. Tien jaar geleden, toen het SCP begon met onderzoek doen naar homoacceptatie, vond de helft van de Nederlanders zoenende mannen nog aanstootgevend. Ook groepen in de samenleving die negatiever dan gemiddeld denken over homoseksualiteit in het algemeen, zoals sterk religieuzen en ouderen, zijn het minder problematisch gaan vinden.

Naar de relatief negatieve opvattingen van Turkse, Marokkaanse en Somalische Nederlanders over homoseksualiteit wordt door het SCP nog niet lang genoeg onderzoek gedaan om iets te kunnen zeggen over een stijging of daling.

Rommelig vakgebied

Mannen hebben meer moeite dan vrouwen met het zien van zoenende mannen. Volgens Kuyper houden mannen in het algemeen meer vast aan conservatieve normen over man-vrouw verhoudingen. Waarom dat zo is, is volgens haar niet goed onderzocht. "Het is een rommelig vakgebied. Het is lastig om eenduidige verklaringen te geven voor dit soort dingen."

Mannen hebben meer moeite met zoenende mannen dan met zoenende vrouwen. Die laatsten vinden ze wel sexy. Maar dat is niet de enige reden. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat mannen een hogere maatschappelijke status toekennen aan andere mannen dan aan vrouwen. Hun conservatieve normen plakken ze eerder op mannen dan op vrouwen. "Een voorbeeld: dat vrouwen in de afgelopen veertig jaar meer zijn gaan werken, vinden mannen een minder groot probleem dan dat mannen vaker huisman zijn geworden." Daarom vinden mannen het erger als ze mannen met elkaar zien zoenen: het haalt hun strenge normen overhoop.

Kritiek op een seksueel getinte fotoshoot voor Linda.Meiden met Anna Nooshin en Monica Geuze vorig jaar kwam volgens Kuyper dan ook uit een heel andere hoek. "Vanuit de lhbt-gemeenschap kwam de vraag waarom twee hetero vrouwen lesbische seks op de kaart moeten zetten. De negatieve reacties op zo'n campagne van SuitSupply komen denk ik voornamelijk van heteromannen."

Toetakelen

Mannen zijn eerder geneigd hun boosheid fysiek te uiten, zegt Kuyper. Ze zullen er dus sneller dan vrouwen voor kiezen een bushokje in elkaar trappen als ze de poster onprettig vinden. Het percentage mannen dat er daadwerkelijk op los gaat slaan is heel klein, zegt Kuyper: "Het is natuurlijk niet zo dat een derde van de mannen vannacht is opgestaan om zo'n poster toe te takelen."

Het zou helpen als homomannen massaal elkaars hand zouden pakken of zoenen in het openbaar, zegt Kuyper. Dan raken we gewend aan het beeld. "Maar kun je dat van individuen vragen? Uit ons onderzoek blijkt dat veel homo's hun gedrag aanpassen in de openbare ruimte. En dat is logisch: er is nog steeds veel geweld tegen homo's. Een campagne zoals die van SuitSupply is in die zin wel goed: die vergroot de zichtbaarheid van zoenende homo's. En de lhbt-gemeenschap hoeft daar eens een keer niet zelf voor op te staan."

Lees ook over de heftige reacties op de posters van SuitSupply

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden