'Zoenende homo's in Sotsji moet kunnen'

Directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de antihomowetgeving in Rusland. Beeld anp
Directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de antihomowetgeving in Rusland.Beeld anp

NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen vindt dat homoseksuele atleten tijdens de komende Winterspelen in de Russische stad Sotsji in het openbaar moeten kunnen zoenen met hun partner. Dat zei hij donderdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Daar kwamen politieke partijen en Nederlandse sport- en mensenrechten-organisatie bijeen om van gedachten te wisselen over de naderende Olympische Spelen in Rusland. In de aanloop naar dat evenement maakt, net als andere overheden, Nederland zich zorgen over de politieke situatie in Rusland, en dan met name de rechten van homoseksuelen. Een onlangs aangenomen Russische wet verbiedt homoseksuele propaganda in het land.

Dielessen vindt dat atleten in Sotsji de vrijheid hebben om uit te komen voor hun geaardheid. Verder benadrukte hij dat het NOC*NSF met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse ambassade in Rusland een veiligheidsplan heeft opgesteld, mochten zich in Sotsji problemen voordoen. Dielessen: "De sporters en hun begeleiders worden geïnstrueerd wanneer zij zich in januari bij de bond melden. We zullen ze daar wijzen op de wetgeving in het land, maar ook op hun eigen verantwoordelijkheid."

Grijze gebieden
De zorgen bij de politieke partijen zijn echter nog niet volledig weggenomen. Politici vinden dat de wetgeving in Rusland 'te veel grijze gebieden bevat', zodat niet helemaal duidelijk is wat straks wel en niet mag. Ze zijn bang dat er in Sotsji van alles mogelijk is, terwijl honderd kilometer verderop inwoners voor dezelfde uitingen worden mishandeld.

Tanja Ineke van homobelangenorganisatie COC herinnerde het NOC*NSF eraan dat de wet in Rusland mannen verbiedt om in het openbaar met elkaar te zoenen. "Als een kind dat ziet, dan is dat propaganda", aldus Ineke. "We zullen er te allen tijde voor onze sporter zijn", stelde Dielessen haar gerust.

Het Russische Sotsji, door de ligging aan de Zwarte Zee ook wel gekscherend de Rivièra van Rusland genoemd, is in februari het decor van de Olympische Winterspelen. De fracties en de organisaties zijn het erover eens dat Nederland de Spelen vooral niet moet boycotten. "We moeten van de gelegenheid gebruikmaken de problemen aan de kaak te stellen", aldus Ineke van COC.

Directeur Eduard Nazarski van Amnesty International Nederland benadrukte dat Rusland tijdens de Spelen vooral aan imagoverbetering wil doen. Volgens hem moet dan ook 'Nederland zijn stem laten horen' aan de mensenmassa die het evenement zal volgen.

'Bidcriteria aanpassen'
In de toekomst moeten er ook duidelijke afspraken komen over de toewijzing van Olympische Spelen, vinden de sport- en mensenrechtenafgevaardigden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), verantwoordelijk voor de toewijzing van een gaststad, moet de mensenrechten in een land toetsen en hun beslissing meenemen in hun uiteindelijke toewijzing. "Er moeten transparantie en helderde bidcriteria komen", aldus Marjan Olfers, sportrechtsgeleerde van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De Nederlandse afgevaardigde van het IOC, Camiel Eurlings, was ook uitgenodigd voor de hoorzitting , maar bleek verhinderd. Hij wil graag binnenkort de dialoog aangaan met de NGO's.

Maandag praat de Kamer verder over de Russische anti-homowetgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden