Zoenen? In India gaat dat zomaar niet
Geen gezoen in Bangalore dit weekeinde. De politie van de Indiase stad verklaarde dat een geplande kusdemonstratie zondag niet mag doorgaan: het zou maar leiden tot 'openlijk kussen en dergelijke obscene daden'. De organisatoren van de 'kiss of love'-demonstratie hebben al aangekondigd dat ze toch de straat op gaan, kussend en wel.
Het is niet de eerste keer dat een kusdemonstratie voor ophef zorgt. De afgelopen maand vonden meer ludieke betogingen plaats, die in sommige gevallen verboden werden, maar soms ook tegen de zin van conservatieven doorgingen. Zo stonden begin november demonstranten innig te zoenen op straat in Delhi, niet echt een alledaags tafereel in het puriteinse India.
Normaal ziet het er meer uit zoals op de Marine Drive boulevard in Mumbai. Daar zitten jonge stelletjes naar de ondergaande zon te kijken, hun handen zo onopvallend mogelijk ineengestrengeld. In een overmoedige bui wagen ze een snelle kus. Het gevaar bestaat dat een politie-agent opduikt die dreigt een boete te geven of het aan hun ouders te vertellen.
'Obscene daden' in het openbaar, waar openlijk zoenen onder valt, zijn namelijk verboden volgens de Indiase strafwet. Deze Victoriaanse wetgeving dateert nog uit de Britse koloniale tijd.
Normen en waarden
"De kusdemonstraties zijn een protest tegen morele betweterij, vertelt Rahul Pasupalam (28), een van de organisatoren. Niet alleen maakt de politie zich eraan schuldig, die het erbij doet naast optreden tegen verkeersovertreders en zakkenrollers. Ook voorbijgangers op straat die menen dat Indiase normen en waarden in gevaar zijn, spreken soms stelletjes aan met de vraag of zij wel getrouwd zijn.
"Wij Indiërs hebben allemaal zelf meegemaakt dat mensen op straat ons vertellen wat wel en niet kan", zegt Pasupalam. "Bijvoorbeeld toen ik met een filmploeg aan het filmen was. Omstanders vroegen ons naar onze relatie met de actrices, schreeuwden dat wij immoreel waren en gingen klagen bij de politie. Terwijl die actrices helemaal niet schaars gekleed waren."
De Facebook-site 'kiss of love' die hij opzette kreeg een stortvloed van bijval met meer dan 140.000 likes. Directe aanleiding voor het creëren van de site was een incident in deelstaat Kerala, waar een koppeltje had gezoend in een café. De volgende dag werd het etablissement kort en klein geslagen, volgens de media door hindoe-nationalisten van de jeugdvleugel van de BJP - de partij van de in mei verkozen premier Modi. De radicalen vonden dat er 'obscene zaken' plaatsvonden in het café.
Conservatieve hindoe-nationalistische organisaties als de RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh, waar premier Modi actief lid van was) en Hindu Sena zijn felle tegenstanders van publieke affectie. Zij vinden dit een kwalijke invloed uit het Westen die indruist tegen de Indiase cultuur. "Kussen in het openbaar is als naaktlopen", zei Vishnu Gupta van Hindu Sena bijvoorbeeld. Volgens hun gedachtegoed worden Indiase meisjes geacht als maagd het (gearrangeerde) huwelijk in te gaan en bedekkende kleding te dragen.
Autoriteiten en omstanders kunnen heel zenuwachtig worden van dreigende publieke affectie. Obers blijven maar orders opnemen als stelletjes te intiem dreigen te worden. In de stad Coimbatore werd een heel winkelcentrum tijdelijk gesloten na geruchten dat er een 'kiss of love'-demonstratie zou plaatsvinden.
Puriteins
Niet iedereen is het ermee eens dat het 'on-Indiaas' is om affectie te tonen. In de eeuwenoude Indiase tekst Kama Sutra (ongeveer: 'handboek van verlangen' in het Sanskriet) wordt de kunst van het kussen en de liefde bedrijven uitgebreid beschreven. Ook de erotische afbeeldingen in de beroemde hindoeïstische Khajuraho-tempels in de deelstaat Madhya Pradesh laten vrij expliciete seksuele poses zien. "India is puriteins geworden met de komst - en de wetten - van de Britten", stelt seksueel voorlichter Dhun Pathaki, van oorsprong biologie-lerares.
"Seksuele voorlichting op school zou helpen tegen frustraties en heersende misvattingen over seks", zegt de zestiger. "Maar ook normen, waarden, relaties, hygiëne en omgangsvormen moeten onderdeel van het lespakket zijn." Als voorbeeld noemt ze zoons van families uit lagere inkomensgroepen. "Zoons in India worden hun hele leven vereerd als prinsen. Maar ze leren niet hoe om te gaan met meisjes en praten over seks is taboe. Als een meisje dan 'nee' zegt, kunnen ze gewelddadig worden."
Er is een cultuuromslag nodig om de vastgeroeste taboes te doorbreken, vindt Pasupalam. "We moeten openlijker omgaan met affectie, seksualiteit niet meer onderdrukken en de gescheiden scholen voor meisjes en jongens afschaffen. Dan pas zou er minder seksueel geweld tegen vrouwen zijn."