Zoemen, trillen en gonzen, tot je er gek van wordt

Het kan maanden achter elkaar duren. Dag en nacht zoemt, trilt en gonst het dan in haar hoofd. “Ik kan het niet precies omschrijven, maar het zijn storende, irritante geluiden”, zegt de Doetinchemse Marga. 's Nachts doet ze dopjes in haar oren, het gezoem is dan weg, maar het trillende gegons blijft en écht lekker slapen is er niet bij. Het gekke is dat ze die geluiden alleen in haar huis hoort en niet bij de buren. Anderen vangen soms wel het zoemen op, “maar die zijn er zo vanaf, na een uurtje zijn ze weer weg.”

Je zou er gestoord van worden en zo is er ook een tijd aangekeken tegen de naar schatting 1 procent van de bevolking, zo'n 150 000 mensen, die overgevoelig blijken voor laagfrequente geluiden, heel lage tonen dus. Overal in het land zijn er wel een paar, zoals Marga en nog vier anderen in Doetinchem. Ze heeft er al jaren last van. “Eerst heb ik in huis gekeken naar alle apparatuur die zulke geluiden zou kunnen maken, maar dat zat het niet in, net zo min als bij de buren. De woningbouwvereniging heeft uiteindelijk een nieuwe pomp in de verwarmingsketel en het ventilatorsysteem gezet, maar ook dat heeft niet geholpen.”

Volgens woordvoerder Peter van Riswijk van de provincie Gelderland is het probleem allang bekend. “In opdracht van het ministerie van VROM is er al in 1988 onderzoek gedaan naar en ook gepubliceerd over laagfrequente geluiden, maar daar is niets mee gebeurd. In die tijd werden alle klagers afgedaan als neurotisch.” Het Landelijk meldpuntnetwerk gezondheid en milieu pakte de zaak serieus aan en legde het geval voor aan VROM. Op het verzoek te inventariseren hoeveel mensen aan het fenomeen lijden, stelde het een werkgroep samen waarin onder anderen een muziek- en een psychotherapeut en Van Riswijk zitten. Twee jaar lang hebben ze alle mogelijke informatie uit binnen- en buitenland verzameld en er deskundigen bijgehaald van universiteiten, bedrijfsleven, KNMI en de Stichting geluidhinder. De Groningse universiteit maakte van alle informatie een handzame publicatie en Geluidhinder is gaan brainstormen met een select groepje om tot landelijke richtlijnen te komen. Want de onderzoekers zijn er wel achter dat de schuldige bromtonen van allerlei apparatuur van bedrijven en particulieren kunnen komen. Met de resultaten zal de stichting naar VROM stappen, want daar moet het beleid vandaan komen. Overigens zal het niet eenvoudig zijn om normen vast te stellen, omdat de klagers ook weer verschillende storingen opvangen.

De gemeente Doetinchem gaat alvast iets doen. Die zet er een akoestisch adviesbureau op, maar de klagers zullen zelf 50 procent van het onderzoek - tot 1000 gulden de man - mee moeten betalen, wat bijstandsmoeder Marga dus al niet kan. Wel is ze bereid aan alles mee te werken, als het maar helpt. “Ik hou van concrete dingen, maar als iemand nu zou zeggen dat er een aardstraal onder mijn huis zit en de zaak op zijn manier zou oplossen, dan mag het van mij.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden