Zoektocht Shinbu kweekt karakter

Games die je meteen bij de strot grijpen zijn op Sony's draagbare spelcomputer PSP op een hand te tellen. Dat komt door technische beperkingen, want in zo'n klein apparaatje kun je niet de modernste, krachtigste processors stoppen. Ontwikkelaars kunnen daarom niet achterover leunen en vertrouwen op state-of-the-art graphics en geluid, maar moeten echt hun best doen om boeiende en originele spellen uit te brengen. Dat lukt dus mondjesmaat. Te vaak wordt gegrepen naar formules die zich op grote broer Playstation 2 hebben bewezen. Die games worden afgeslankt en uitgekleed overgezet naar de PSP.

John Hoogerwaard

Voor 'Key of Heaven' geldt dat laatste niet. Het is een nieuwe titel en de eerste role playing game (RPG) voor de PSP. Doel is karakter te kweken, door ervaring op te doen in gevechten, te zoeken naar nieuwe wapens en je te specialiseren in magie.

De clan van de jonge krijger Shinbu is weggevaagd en hij gaat samen met een andere overlevende, het meisje Suirin, op zoek naar een heilige zwaard, die nodig is om de clan opnieuw te kunnen opbouwen. Het moet gezegd: de makers hebben hun best gedaan om zoveel mogelijk RPG-elementen in Key of Heaven te proppen. Okha, de wereld waarin Shinbu zijn avonturen beleeft, kreeg vorm met gevoel voor detail. Voor het gebruik van magie of vechtbewegingen hoef je geen ingewikkelde knoppencombinaties te gebruiken. Gaandeweg leer je steeds meer vechtbewegingen en truukjes, allemaal via één knop te gebruiken. Voor veel hardcore RPG-fans wat te simpel, maar het werkt.

Wat stoort, is het camerastandpunt. Hoewel de wereld 3-D is, zien we Shinbu vooral van de zijkant. Dat maakt het in gevechten onmogelijk om te zien waar je tegenstanders zich bevinden en hoeveel het er zijn. Ook zorgt die aanpak ervoor dat je niet altijd kan inschatten of Shinbu wel de goede kant op holt.

Desondanks is Key of Heaven een subtopper, omdat het overige gamesaanbod voor de PSP tegenvalt, maar ook omdat de makers hun best deden er iets van te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden