Zoektocht naar plek voor record-tbs’er

De rechter beslist vandaag of de Nederlands recordhouder tbs een kans krijgt op iets meer vrijheid. De 63-jarige Theo H. verblijft al 46 jaar in streng bewaakte klinieken.

door Louis Cornelisse

Theo H. is een symbool geworden van het onvermogen van justitie om een scherpe keuze binnen de tbs te maken. Crimineel gestoorden die volgens deskundigen onverbeterlijk zijn gebleken, blijven vastzitten in een long stay-kliniek. Hoewel hun vonnis niet levenslange opsluiting luidde, blijven ze tot hun dood in de tbs-kliniek.

Zeventien jaar was Theo H. toen hij zich vergreep aan een meisje van elf. Zes maanden cel kreeg hij in 1960, plus tbs. Tijdens onbegeleide verloven in 1967 en 1985 recidiveerde H. Vandaar dat het Pieter Baan Centrum en Justitie hem te gevaarlijk vinden om naar buiten te laten. „Maar er zijn aanvaardbare, veilige methoden hem meer vrijheid te gunnen”, zegt zijn advocaat Willem Anker.

Wat er vandaag bij de rechtbank in Den Bosch gebeurt, heeft H. al meer dan twintig keer meegemaakt. Elke twee jaar wordt bezien of de pedofiel meer vrijheid aankan. Twee keer was het oordeel positief en liep het fout af. Sinds zijn misstap twintig jaar geleden wijst de rechter ieder verzoek om meer vrijheid af.

Hoewel zijn kruistocht tegen het uitzichtloze bestaan van zijn cliënt zinloos lijkt, geeft Anker niet op. Hij heeft verzocht niet over twee, maar binnen een jaar verslag uit te mogen brengen van zijn strooptocht, op zoek naar een plek waar H. een menswaardige bestaan kan leiden.

Anker: „Een ronde langs acht Beschermd Wonen-projecten heeft niets opgeleverd. Deze bieden te weinig controle en beveiliging. Nu ga ik langs de GGZ-instellingen. Die hebben een systeem van toezicht en begeleiding dat bij Theo H. kan passen. Al weet ik dat ze huiverig zijn voor cliënten met het etiket tbs.”

Theo H. slijt zijn dagen in de Willem Pompe-kliniek in Nijmegen. „Hij is realistisch, weet dat hij nooit meer alleen kan wonen”, weet Anker. Hij beseft dat het klimaat in de samenleving niet erg pro tbs is. Justitie en politici willen geen enkel risico nemen, na incidenten als met Wilhelm S. die tijdens een verlof ontsnapte en een moord pleegde. Anker: „Toch zijn er oplossingen met acceptabele risico’s. In Groningen is geëxperimenteerd met een elektronische band met GPS. Die kreeg een 83-jarige pedofiel om. Zodra hij in de buurt van een kinderboerderij, school, speelplaats of zwembad kwam, ging het alarm af. De proef was een succes.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden