Zoektocht naar nieuwe Kinderombudsman is gestart

Waarom Dullaert moet vertrekken is nog altijd onduidelijk. Beeld ANP
Waarom Dullaert moet vertrekken is nog altijd onduidelijk.Beeld ANP

Het is officieel: Marc Dullaert moet stoppen als Kinderombudsman. Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen heeft de vacature voor de functie vandaag openbaar gemaakt. Per 1 april zoekt hij naar een 'krachtige persoonlijkheid voor het ambt Kinderombudsman (m/v) die zich met hart en ziel wil inzetten voor de rechten van het kind'.

Isabel Baneke

De opvolger van Dullaert moet onder meer 'een teamspeler zijn, een bruggenbouwer die oog heeft voor de mogelijkheden en kansen, maar ook voor de beperkingen van zijn rol in het bestuurlijke, maatschappelijke en politieke speelveld.' Ook moet hij of zij een krachtige persoonlijkheid hebben en goed om kunnen gaan met de media. Wat het oplevert? 9.818,34 euro per maand (bruto), exclusief vakantie- en eindejaarsuitkering.

Waarom Van Zutphen niet verder wil met Dullaert is nog altijd onduidelijk. Hij beroept zich op zijn recht om de zittende Kinderombudsman niet opnieuw voor te dragen voor benoeming en zegt een eigen team te willen samenstellen.

Handtekeningenactie
Zelf had de Kinderombudsman graag langer willen blijven. Ook anderen gunden hem een tweede termijn, ruim 40.000 mensen zetten hun handtekening onder de petitie 'Dullaert moet blijven'. Die werden woensdag aangeboden aan de voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, Pia Dijkstra (D66).

Ook na het openstellen van de vacature kwamen voorstanders van Dullaert in verzet. Ze vinden het opmerkelijk dat de huidige Kinderombudsman aan alle kenmerken van de profielomschrijving in de wervingstekst voldoet. "Lijkt me echt iets voor u, @marcdullaert? #ervaring #passendprofiel", zo schrijft Twitteraar Jan Peter Rake.

De vacature voor de nieuwe Kinderombudsman verschijnt morgen ook in diverse landelijke kranten, waaronder Trouw. Of Dullaert aanblijft als er na 1 april nog geen nieuwe kinderombudsman is gevonden is onduidelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden