Zoektocht naar nieuw paralympisch talent al gestart

Op open zeildagen wordt binnen drie uur duidelijk wie aanleg heeft en wie afvalt

Het is amper een maand na het einde van de Paralympische Spelen in Londen. Toch schetst zeilbondscoach Ronald van Vianen zaterdag in het zeilcentrum in Medemblik alweer een vergezicht naar de Spelen van Rio de Janeiro in 2016. De coach staat en praat. Een groepje aandachtige luisteraars zit in een kring om hem heen.

Het is de eerste van twee open zeildagen die afgelopen weekeinde door het Watersportverbond werden georganiseerd. De bond is op zoek naar nieuw paralympisch zeiltalent en hanteert daarbij op de website een aansprekende wervingstekst: 'Wil jij voor Nederland zeilen en medailles winnen tijdens de Paralympische Spelen in Rio 2016?' Sommige luisteraars zitten in een rolstoel. Iemand anders heeft krukken bij zich. Van weer anderen is de handicap op het eerste oog minder zichtbaar. Allen hopen zij op een plekje in het topteam of het talententeam.

Binnen drie uur heeft Van Vianen zijn praatje gehouden, hebben de aanwezigen een vragenlijst ingevuld en zijn zij onder begeleiding van een coach of een topsporter in een zeilboot het water op geweest. Het is genoeg om te zien wie aanleg voor het zeilen heeft en wie afvalt.

De open zeildagen passen in de bredere zoektocht naar talent die NOC-NSF en de diverse bonden is ingezet. Eind september organiseerde de hippische bond een talentendag voor ruiters met een handicap. Begin oktober was er in Amsterdam een Paralympische Talentendag van de sportkoepel. Daar konden gehandicapten actief kennis maken met sporten als atletiek, wielrennen, zitvolleybal, rolstoelbasketbal en tafeltennis.

"De opkomst is erg goed", zegt André Cats, chef de mission van het paralympisch team, over de talentendagen. Hij beaamt dat het succes tijdens de Spelen in Londen - Nederland won er 39 medailles - doorwerkt in de deelnemersaantallen. In Amsterdam waren ongeveer negentig deelnemers, de hippische bond beoordeelde vijfenveertig ruiters en de open zeildagen werden door twintig mensen bezocht. Ongeveer de helft van de deelnemers stroomt volgens Cats door richting topsport of talentontwikkeling.

De talentendagen zijn slechts één instrument in de zoektocht naar nieuwe aanwas. Daarnaast wordt door NOC-NSF en de sportbonden in toenemende mate aandacht besteed aan het 'switchen' van sporters. "Het veranderen van sport kan bij paralympiërs echt renderen", zegt Cats. Het bekendste voorbeeld is nu Marlou van Rhijn. Tot 2010 was zij zwemster. Daarna maakte zij de overstap naar de atletiek en won zij in Londen als 'Blade Babe' een zilveren (100 meter) en een gouden atletiekmedaille (200 meter). Een derde instrument is het vinden van mogelijk talent door op straat of in de supermarkt fit ogende gehandicapten aan te spreken.

"We moeten het scouten van talent anders inrichten dan bij normale topsport. Er is minder structuur", zegt Cats. "We kunnen niet achterover leunen. We maken gebruik van een mix aan instrumenten en moeten pro-actiever zijn." Dat laatste noemt hij de belangrijkste les van de Spelen in Londen.

Verder moet er meer werk worden gemaakt van het opsporen van talent. De contacten met revalidatiecentra en special onderwijs zijn er, maar nog niet voldoende. Ook weet niet iedere gehandicapte wat de mogelijkheden zijn in het beoefenen van paralympische topsport. Het pamflet op de website van het Watersportverbond eindigt niet voor niks met de zin: 'Het is al mogelijk om deel te nemen als je twee vingers mist of als je een chronische knie-, arm- of beenblessure hebt.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden