Zoektocht naar Anne Faber gaat door na vondst van fiets

Leden van een dregteam zijn aan het dreggen in de vijver van het Blookerpark bij Huis ter Heide. In de vijver is een fiets gevonden die volgens de politie erg lijkt op die van de vermiste Anne Faber. Beeld ANP
Leden van een dregteam zijn aan het dreggen in de vijver van het Blookerpark bij Huis ter Heide. In de vijver is een fiets gevonden die volgens de politie erg lijkt op die van de vermiste Anne Faber.Beeld ANP

Het fietspad op de oude spoordijk bij Huis ter Heide en Bosch en Duin gaat dwars door het bos. Maar aan één kant is sporadische bebouwing, en er is bijna geen straatverlichting.

Franka Hummels

Met onberekenbare regen en wilde wind zijn de weersomstandigheden precies hetzelfde als vrijdag een week geleden toen de Utrechtse Anne Faber tijdens een fietstocht door dit gebied verdween. Aan het einde van de spoordijk, of bij het begin, vlakbij de Amersfoortseweg, zijn aan weerszijden velden waar pony’s grazen.

Hier is dinsdag een kledingstuk gevonden dat mogelijk van Anne Faber is, en dat nu bij het Nederlands Forensisch instituut wordt onderzocht. De dagen daarvoor waren politie en vrienden en familie van de vrouw ook al op zoek, maar dan in Baarn. Op die plek stuurde ze een selfie vanaf haar mobiele telefoon naar haar vriend. Toen die later geen contact meer met haar kon krijgen, sloeg hij alarm.

Woensdag is het gebied – vol met dichtbegroeide bossen – uitgekamd. Toch is er een dag later opnieuw politie ter plaatse. Een langsfietsende bewoner meldt dat hij, zoals aan de hele buurt is verzocht, de beelden van de beveiligingscamera van zijn huis heeft bekeken. Daarop was Faber niet te zien.

Een week zoek

Er is nu al bijna een week niets meer vernomen van de 25-jarige Utrechtse. Verschillende zoektochten, warmtescans van het gebied en het uitlezen van haar telefoongegevens hebben nog niet mogen baten. Later op de dag wordt hier daarom opnieuw gezocht, nu nóg grondiger. Het zwaartepunt van de zoekactie komt verderop te liggen, bij Landgoed Pijnenburg in Soestduinen. Daarmee verruimt de politie het zoekgebied. Faber deed op haar fietstocht immers ook het nabijgelegen Lage Vuursche aan. In Soest heeft haar telefoon voor het laatst signaal opgevangen.

Gedisciplineerd doorzoekt de mobiele eenheid het bos en de hei op het landgoed. Opnieuw gaan veel vrijwilligers mee het bos in. Dit keer zijn onder hen ook veteranen. Zij hadden zich eerder op de dag bij de politie gemeld met de vraag of ze een bijdrage aan het onderzoek kunnen leveren.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Terwijl boven het geluid van de politiehelikopter klinkt, schallen over het zand van de bosduinen de bevelen van de politie. Het zoeken moet zorgvuldig worden aangepakt en geen meter mag overgeslagen worden. Aan de rand van het bos staan ME-busjes, cameraploegen en nieuwsgierig publiek. Een vrouw uit de buurt heeft bij het honduitlaten een stuk textiel gevonden, dat ze nu aan de politie brengt. “Het zal wel niks zijn,” zegt ze, “maar je weet het nooit.”

In dit bos, en ook in de andere bossen in de omgeving hangen honderden posters met foto’s van Faber. Soms zelfs op bomen buiten de paden. Daarop is te lezen hoe ze eruit ziet, en wat voor kleding ze draagt. Ook haar fiets is beschreven. Daarover krijgt de politie zo veel tips dat men het verzoek krijgt alleen te bellen als de fiets voldoet aan het profiel: een zwarte opoefiets met een rode sticker op het achterspatbord.

Tegen de tijd dat de avond begint te vallen, wordt een fiets met dat profiel gevonden in de vijver van het Blookerpark in Huis ter Heide, vlakbij de plek waar de jas is gevonden die mogelijk van Faber is. Het is nog niet zeker dat deze fiets inderdaad van de Utrechtse vrouw is. De zoektocht gaat verder in het donker. Laat op de avond was de 25-jarige nog niet gevonden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden