Zoektocht in gierputten hervat

Resten van in 1998 verdwenen prostituee Jolanda Meijer nog niet gevonden

Er is op veel plekken naar Jolanda Meijer gezocht. In het Slochterdiep bij Harkstede, in de bossen bij Mensingerweerd, bij hoogspanningsmasten ten oosten van Veendam. Gisteren, bijna vijftien jaar na de verdwijning van de toen 34-jarige straatprostituee, opende de politie twee gierkelders, bij boerderijen in de Groningse plaats Winsum. Maar ook daar, is de voorlopige conclusie na één dag graven, is Jolanda Meijer niet. Vandaag gaat het zoeken verder.

De mest uit de gierkelders wordt door de politie en medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut gezeefd en onderzocht op menselijke resten. Mest heeft net als veen een conserverende werking. Als er een lichaam is verborgen, zou dat best goed bewaard kunnen zijn gebleven.

Jolanda Meijer verdween in februari 1998. Ze was drugsverslaafd en werkte als prostituee op de Groningse tippelzone. De veehouder die indertijd eigenaar was van de twee boerderijen in Winsum met de gierkelders was een van Meijers vaste klanten. Hij is op dit moment geen verdachte, zegt de politie. Dat geldt ook voor de huidige eigenaren.

In de jaren negentig werd de provincie Groningen opgeschrikt door een reeks moorden op prostituees en mysterieuze verdwijningen in het rosse circuit. In 2003 werd Willem van E. uit Harkstede, even ten oosten van Groningen, tot levenslang veroordeeld wegens de moord op drie prostituees. Van E. werd ook in verband gebracht met de verdwijning van Jolanda Meijer, maar heeft betrokkenheid altijd hardnekkig ontkend.

De moorden op en verdwijningen van in totaal vijf prostituees zijn nooit opgelost. Als Meijer wordt gevonden, sluit de politie niet uit dat ze ook kan stuiten op de lichamen van nog twee andere prostituees, die indertijd met Meijer samenwerkten op de Groningse tippelzone.

Over de gierkelders in Winsum kreeg de politie in 2005 al eens een tip, maar die informatie was volgens de politie te summier om actie te ondernemen. Door recherchewerk van een coldcase-team en nieuwe informatie, onder meer een tip die binnenkwam bij Dagblad van het Noorden, zien politie en het Openbaar Ministerie nu wel aanleiding voor onderzoek.

Tips leiden steeds tot niets
7 februari 1998

De politie heeft voor het laatst contact met de 34-jarige Jolanda Meijer. De drugsverslaafde prostituee was bekende van de politie.

Januari 1999

Op het politiebureau in Leek wordt per post het paspoort van Meijer bezorgd. De afzender wordt opgespoord, een man uit Marum. Hij wordt niet verdacht.

Februari 2000

Na een tip van een paragnost kamt de politie met speurhonden een bosgebied bij het Groningse gehucht Oude Roodehaan uit. Zonder resultaat.

November 2001

Willem van E. uit Harkstede wordt opgepakt. Een jaar later wordt hij veroordeeld tot levenslang wegens drie moorden op Groningse prostituees. Hij kan niet in verband worden gebracht met de zaak-Meijer.

2005

Politie getipt: het lichaam van Meijer zou zijn verstopt in een gierkelder bij een boerderij in Winsum. Politie en justitie oordelen echter dat de informatie te summier is om in actie te komen.

Mei 2006 Een tipgever meldt dat Meijer begraven ligt bij een hoogspanningsmast ten oosten van Veendam. Een zoektocht levert niets op.

Juni 2009 De politie houdt na een tip een 37-jarige man uit het Overijsselse Hardenberg aan en doet vervolgens onderzoek in een bos bij Mensingeweer, vlak bij Winsum. Ook dat leidt tot niets.

September 2012

De politie onderzoekt twee gierkelders bij boerderijen in Winsum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden