Zoeksysteem omzeilt censuur

Egyptische machthebbers die het internet platleggen om onwelvoeglijke geluiden niet naar buiten te laten sijpelen - dat is met het nieuwe internet in 2030 onbestaanbaar. Op de TU Delft wordt hard gewerkt aan een internetmodel, genaamd Tribler, dat is gebaseerd op zogeheten peer-to-peer technologie. Met deze technologie helpen alle personen die geïnteresseerd zijn in een mediabestand mee in de verspreiding ervan. Zoals nu gebeurt met het downloaden van torrent-bestanden: wanneer deze gedownloade bestanden (audio, video, het kan van alles zijn) binnen zijn gehaald, worden ze automatisch geüpload, waardoor de bestanden verder worden verspreid.

De verspreiding wordt met Tribler niet meer gestuwd door centrale servers van megacorporaties als Google maar gaat rechtstreeks van het ene digitale apparaat naar het andere; van mobieltje naar mobieltje. Als het aan een van de ontwikkelaars, Johan Pouwelse, ligt, kan het ook via je polshorloge, displaybril of je schoenveters: "Naar een schermpje kijken en iets intikken is hopeloos ouderwets."

Voordeel: omdat informatiespreiding van de ene naar de andere persoonlijke digitale drager verloopt (via Bluetooth of wifi-verbinding; elke bandbreedte die je apparaat maar oppikt) staat het allemaal niet op een centrale server en is het minder kwetsbaar voor crashes en voor controle van bovenaf.

Er gaat ook een democratiserend effect vanuit. Omdat iedereen meehelpt in de verspreiding van informatie wordt de beschikbaarheid van veelgevraagde berichten op natuurlijke wijze vergroot, zonder dat bedrijven met winstoogmerk een dikke vinger in de pap hebben. Pouwelse: "Het is het internet zoals het ooit begon veertig jaar geleden. Simpel, plat, zonder hiërarchie. Het nadeel van het huidige internet is dat gebruikers consumenten zijn geworden. Bedrijven adverteren er of sturen de boel. Niet iedereen is gelijk, terwijl dat wel de bedoeling was. Vrije informatiegaring en delen - daar moet het weer naartoe."

Het openingsscherm van Tribler toont gelijk op overzichtelijke wijze de beschikbare bestanden met een voorbeeld op postzegelformaat. Verder is het mogelijk om te zoeken op zoekterm of categorie. De wijsheid die verborgen zit in de voorkeuren van de gebruikers wil Pouwelse omzetten in een niet te beïnvloeden zoeksysteem waarin censuur onmogelijk is - einde Google als centrale zoekmachine. De uitvinders van Tribler willen een omgeving creëren waarbinnen alle multimedia gevonden kan worden, bekeken, bewerkt en voorzien van extra informatie. Tribler ondersteunt nu al alle bekende video- en audio formaten en kan overweg met alle torrentsites die op internet te vinden zijn.

"De afgelopen zes jaar hebben we 1,2 miljoen succesvolle installs gehad", zegt Pouwelse. "Nu hebben we Tribler als smartphone-app, maar die is erg beta en alleen voor techneuten." Waarom is Tribler er nog niet voor ons allemaal? "De huidige smarthones zijn nog niet krachtig genoeg om er het halve internet op te kopiëren", zegt Pouwelse. "Ook de batterijduur is nog niet voldoende. Het moet allemaal simpeler en goedkoper."

De uitvinding

Internet

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden