Zoekenden krijgen even een thuis

Limburg komt met plan om mensen met een urgentie tijdelijk onderdak te bieden

In Limburg hoeven woningzoekenden niet langer te wanhopen in hun zoektocht naar onderdak. Een zuidelijke alliantie van woningcorporaties, particuliere huisvesters, werkgevers, uitzendbureaus, gemeenten en provincie lanceert komende week een plan voor 'tijdelijk wonen'. Dat moet gescheiden ouders, Syrische vluchtelingen met een verblijfsvergunning, starters en andere urgent zoekenden aan een - voorlopig - huis helpen.

Het idee is geboren uit de behoefte om Polen en andere arbeidsmigranten beter te huisvesten. "Seizoens-werkers vinden wel een stekje, maar steeds meer arbeidsmigranten willen voor langere tijd wonen en werken in Noord-Limburg", zegt directeur-bestuurder Wim Hazeu van corporatie Wonen Limburg, een van de initiatiefnemers. De regio, waar het aantal potentiële werknemers door een dalende en vergrijzende bevolking met meer dan een kwart daalt in de komende vijftien jaar, ontvangt hen met open armen. Want het ambitieuze Greenport Venlo en het naburige Brainport rond Eindhoven hebben behoefte aan personeel.

De initiatiefnemers kijken echter verder dan de arbeidsmigrant. Hazeu ziet 'een gat in de markt'. Zo worstelen gemeenten met het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dit half jaar moeten ze verspreid over heel Nederland zo'n 14.000 van deze statushouders aan onderdak helpen, vijfduizend mensen meer dan het afgelopen half jaar. Het overgrote deel is aangewezen op sociale huurwoningen.

De druk op die goedkopere huizen is al groot. Bij de corporaties klopt een groeiende groep met sociale urgentie aan, zoals mensen verwikkeld in een echtscheiding en jonge starters die het ouderlijk huis uit willen. En dan zijn er nog de reguliere woningzoekenden, terwijl op sommige plekken - in kleine dorpen bijvoorbeeld - maar weinig woningen vrijkomen, en nieuwbouw er nauwelijks nog in zit.

De zoektocht naar een alternatief leidde in Panningen (gemeente Peel en Maas) al tot een proef met een uniek tijdelijk woongebouw Irenehof (zie kader). Wonen Limburg denkt dat ook verzorgingshuizen die binnenkort vrijkomen, in te zetten zijn voor tijdelijke bewoning. Zo ziet zij meer mogelijkheden, inclusief onverkoopbare woningen van particulieren.

'Thuis tijdelijk', zoals het project heet, gaat volgens Hazeu functioneren als een soort keurmerk dat garandeert dat alle aangeboden woonruimte voldoet aan de wettelijke eisen. Het neemt huisjesmelkers en malafide uitzendbureaus voor arbeidsmigranten de wind uit de zeilen. De corporaties gaan bovendien zorgen voor een mix van bewoners om integratie en onderlinge contacten te bevorderen. Ze willen verre van Polenhotels blijven.

Hazeu is ervan overtuigd dat er brood zit in deze 'gulden middenweg'. "Op alle fronten vraagt onze samenleving om meer flexibiliteit, ook in het aanbod van woningen."

Onder andere corporaties hebben volgens hem te lang het traditionele pad bewandeld. "Je zette huizen neer voor ten minste een halve eeuw. Daarop waren we ingericht. Maar waarom zou je niet iets ontwikkelen dat je na twintig jaar zonder financiële problemen weer kan afbreken of verplaatsen?" Alleen al in krimpgebieden is dat een uitkomst, omdat de bevolking en dus de vraag naar huizen afneemt.

Hazeu voorziet dat het Limburgse avontuur navolging in de rest van Nederland krijgt. Minister Blok van wonen hebben ze alvast mee. Hij werkt momenteel aan wetgeving om tijdelijke huurcontracten in te kunnen zetten.

undefined

Gloednieuw, tijdelijk woongebouw

Op het grote grasveld, grenzend aan sportvelden en rijtjeshuizen aan de rand van Panningen, het grootste dorp in Peel en Maas, is de Irenehof een ware eyecatcher. Het tijdelijke onderkomen van hamburgerketen McDonald's op de Olympische Spelen in Londen was hét voorbeeld voor het karakteristieke uiterlijk met de houten omlijsting. Maar het is voor het eerst dat Neptunus uit Kessel - groot in tenten voor evenementen en demontabel bouwen - een flexibel, tijdelijk gebouw heeft neergezet met twintig appartementen erin.

De bouw duurde drieënhalve maand. Veel moeite is gestoken in kwaliteit en duurzaamheid, vertelt directeur Dorrie Eilers. De fundering bestaat uit stelconplaten en schelpen in verband met vocht - heien hoefde niet - het dak ligt vol zonnepanelen. Het hele gebouw, dat op ieder gewenst moment uit elkaar genomen kan worden en verplaatst, bestaat uit herbruikbare materialen. Het blijft eigendom van Neptunus.

Om uit de kosten te komen moet het volgens Eilers tien tot vijftien jaar meegaan.

Voor tien jaar is dit plekje, braakliggend eigendom van Wonen Limburg, gegarandeerd. De gemeente zorgde voor de infrastructuur zoals de weg. De woningcorporatie is verantwoordelijk voor de exploitatie. De huurders van de twintig drie- en tweekamerwoningen (huur tussen 430 en 560 euro per maand) kunnen er maximaal twee jaar wonen. Die tijd is voldoende om op de wachtlijst te stijgen als kandidaat voor een reguliere woning.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden