Zoekende boer zaait onenigheid

Volgend jaar weer 'Boer zoekt Vrouw'?, vroeg Monic Slingerland. Er kwam een volmondig ja van sommige lezers, een hartgrondig nee van andere.

Nieuwe boeren zoeken

Mijn antwoord kan kort zijn: ja, laat Yvon Jaspers gewoon weer op zoek gaan naar nieuwe boeren of boerinnen. Alleen vraag ik mij af of er, na het volgen van deze serie, nog aanmeldingen komen. De hype eromheen was deze keer buiten proporties en dat kwam voornamelijk door agressieve journalistiek. Vreselijk hoe deze mensen werden neergezet en bijna aan de schandpaal werden genageld. Altijd die camera! Lef moet je dan wel hebben.

Sander Dekker zal het wel te weinig informatief of cultureel vinden, maar wat verwacht je dan? Een uitgebreide weergave van het dagelijks werk op de boerderij? Ik vond dat we daar best af en toe een kijkje in kregen. Maar daar ging het toch niet om? Meer dan 4 miljoen mensen zagen hoe er werd gezocht naar de liefde. Is dat niet prachtig in een maatschappij die steeds meer verhardt?

Truus Groothuis Culemborg

Voyeurisme

Moet er nog meer belastinggeld aan 'Boer zoekt vrouw' besteed worden? Ach, smaken verschillen, dus het is te verwachten dat de publieke omroep niet altijd naar ieders zin zal zijn. Maar 'Boer zoekt vrouw' ... alsjeblieft, kunnen we daar nu van verlost worden? Wat een gênante vertoning wekelijks in mijn huiskamer. Voyeurisme van de bovenste plank. Hulpeloze gasten - en een enkele dame - wier gestuntel uitvergroot de ether wordt ingestuurd.

Ik zou denken dat de publieke omroep een verantwoordelijkheid heeft in het beschermen van deze mensen. Prima dat Yvon Jaspers ze graag wil helpen. Maar doe dat in de beslotenheid van een behandelkliniek, inderdaad met een camera zodat ze hun eigen gedrag kunnen terugzien om van te leren. Maar absoluut niet met de beschadigende camera's van de publieke omroep erop gericht. Ik heb daar wel wat belastinggeld voor over.

John Kuipéri Zoetermeer

Klein geluk

Volgend jaar graag weer 'Boer zoekt vrouw'! Dagelijks krijgen we beelden van honger en ellende over ons uitgestort. Je zou haast geloven dat het kwaad de overhand heeft gekregen in deze wereld. De goede dingen die mensen doen, het kleine geluk blijft vaak anoniem.

Wanneer ik dan Rimke heel verliefd 'Thohm' hoor zeggen, zoals alleen een verliefde Friezin dat zeggen kan, weet ik dat het leven waard is geleefd te worden!

Pieter Barnhoorn Leiden

Echt kijkje

Van mij mag alles wat met 'Boer zoekt vrouw' te maken heeft van de beeldbuis verdwijnen en niet meer terugkomen. Het programma voldoet wat mij betreft niet aan het criterium educatief of cultureel, en informatief is het zeker niet.

Zelf wonend op het platteland, val ik van de ene verbazing in de andere. De manier waarop de boeren in het programma worden geprofileerd heeft weinig met het gewone boerenleven te maken. Ik voel me soms een gluurder. Dan heb ik het nog niet eens over de wijze waarop Yvon Jaspers met de boeren in gesprek gaat, op een toon alsof het kleine kinderen zijn.

Kortom geef dit belastinggeld uit aan iets anders, zoals een informatief programma over agrarische bedrijven, zodat we een echt kijkje in het boerenleven kunnen krijgen, want dat is boeiend en afwisselend.

Laura Vink Spijk

Onredelijke lobby

Omdat door landschaps- en milieuorganisaties, een onredelijke lobby tegen boeren wordt gevoerd, genieten wij van de populariteit van 'Boer zoekt vrouw'. Dat Sander Dekker en een kleine elitaire bovenlaag dicteren wat 'cultuur' is, wordt door ruim 4 miljoen kijkers krachtig weersproken.

D.G.Wiersma Leeuwarden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden