Zoeken naar waarachtigheid

Bekende en minder bekende Nederlanders kiezen hun persoonlijke motto, leefregel of ultiem inspirerende zin.

’Ik wil geen rol spelen, nooit iets doen voor het geld alleen. Dat past niet bij mij, al heb ik dat vroeger wel gedaan. Dat voelde alsof ik mijn ziel aan de duivel verkocht. Mijn diepste verlangen is om bewust te leven in eenheid met Gods bedoeling, om alles in relatie tot God te zien.

Tijdens de cursus Thuis monnik zijn wil ik dat doorgeven aan anderen. Het enige dat ik van de deelnemers vraag is dat ze openstaan voor het christendom.

Ik trap zelf ook nog wel eens in een valkuil. Dan doe ik iets waar ik niet helemaal achter sta. Zo pas ik me wel eens teveel aan omdat ik aardig gevonden wil worden. Dat voelt dan zo leugenachtig. Ik kan er steeds beter mee omgaan door het om te keren. Ik ben dan aardig voor de ander in plaats van dat ik me aanpas. Op die manier ben ik niet meer met mezelf en mijn eigen angst bezig, maar met de ander. Dat is wat ik werkelijk wil. Dat geeft zoveel vrijheid. Eigenlijk word je dan vrij van jezelf.

Toen ik net ging werken, gaf ik Frans op een middelbare school. In de lerarenkamer ging het alleen maar over materiële dingen, een nieuwe auto, een nieuwe koelkast, de hypotheek. Zo wilde ik niet oud worden. Ik dacht: hier slaap ik in, zo ga ik langzaam dood. Er zat nog zoveel meer in mij en dat wilde ik ontwikkelen. Ik ben een theateropleiding gaan doen, dramadocente geworden en speelde een jaar in een theatergroep.

Maar uiteindelijk bekroop mij weer de vraag: is het leven hiermee af? Is dit nu alles? Er moet toch meer zijn? Bestaat God? Toen kwam het moment dat ik God heb ervaren. Ik kan het alleen omschrijven als een moment waarop ik ondergedompeld was in een wit licht. Het voelde als een antwoord. Naar aanleiding daarvan ben ik veel gaan lezen. Via de joodse mystiek en het boeddhisme kwam ik met een omweg weer terug bij de katholieke kerk die ik in mijn pubertijd verlaten had. Voor mij lege woorden kregen opnieuw betekenis. De christelijke ’barmhartigheid’ kreeg opnieuw inhoud door het boeddhistische ’mededogen’. Ik zag het katholicisme weer met een frisse blik. Niet meer vanuit de vanzelfsprekendheid van mijn opvoeding, maar vanuit het perspectief van een werkelijke Godszoeker. Het is de kerk die nu bij me past.

Op m’n 45ste trad ik toe tot de Communiteit van Jeruzalem in Parijs en Brussel. Achteraf gezien was ik misschien te oud om nog in te treden. Ik kreeg het gevoel dat ik geen vragen mocht stellen en dat ik alles wat ik wist maar moest vergeten. Als ik begin twintig was geweest, had ik er beter in kunnen groeien. Ik denk dat ik al te zeer een eigen persoonlijkheid had. Het klinkt misschien raar, maar ook in het klooster had ik soms het gevoel dat ik mijn ziel aan de duivel verkocht.

Ik denk dat het kloosterleven gewoon niet klopt met hoe ik bedoeld ben. Ik bevroor in de regels en het strakke ritme en had meer ruimte en stilte nodig om echt te werken aan mijn relatie met God. Ik had alles achtergelaten toen ik intrad, maar merkte dat ik niet trouw was aan mezelf en ook niet aan mijn relatie met God. Vorig jaar ben ik uit het klooster getreden. Ik heb geen spijt van die tijd in het klooster, ik had het niet willen missen.

Ik ben heel erg geïnspireerd door de woestijnvaders van het vroege christendom, niet zozeer door het ascetische, maar vooral door hun intense manier van leven en hun vuur voor God. Die mensen leefden echt vanuit het hart.

Ik wil dat ook, daarom verzamelde ik mensen die net als ik in hun thuissituatie monnik proberen te zijn. Dat begint met een kleine gebedsplek en de keuze om een half uur per dag stil te zijn. Ik wil niet dat mensen vanuit een dwang hun geloof uitoefenen, maar van binnenuit. Als het een dag niet lukt, dan geeft dat niet, maar stilte is essentieel voor een monnik. In die stilte kunnen mensen contact maken met God en hun eigen diepste verlangen leren kennen. Mensen gaan dan bewuster leven, vanuit het hart, want God spreekt in het hart.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden