Zoeken naar veilige vakantie

Nederlandse zontoeristen terug uit Egyptische badplaatsen Sinaï na verscherpt reisadvies

Revolutie in Tunesië, aanslagen in Egypte en crisis en stakingen in Griekenland. Op zoek naar een betaalbare vakantie met zongarantie kan de vakantieganger - zelfs in een all-inclusive resort - nogal eens te maken krijgen met de lokale politieke omstandigheden.

Het ministerie van buitenlandse zaken verscherpte donderdag het reisadvies voor het oostelijke schiereiland Sinaï in Egypte omdat het geweld daar "de afgelopen maanden is geëscaleerd en er een reële dreiging is van terroristische aanslagen". Zo'n duizend Nederlandse toeristen zijn vanuit onder meer badplaats Sjarm-al-Sjeik direct teruggekeerd naar Nederland. Anderen hebben hun reis geannuleerd of omgeboekt. Ook Duitsland verscherpte het reisadvies naar de Sinaï, maar een land als Groot-Britannië houdt het op een ontrading van niet-essentiële reizen.

Volgens brancheorganisatie ANVR is het aantal pakketreizen (twee of meer diensten, zoals vlucht en hotel) naar het Noord-Afrikaanse land deze winter bijna gehalveerd (-48 procent) ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar vlogen nog 70.000 Nederlanders 's winters (november-maart) naar de Egyptische zon. Het aantal boekingen voor de zomer (april-oktober) blijft al 40 procent achter bij vorig jaar. Twee jaar geleden gingen zo'n 90.000 Nederlanders in de zomer naar Egypte, dit jaar lijkt dat aantal te stokken rond de helft.

Landen die profiteren van de uitwijkende zonvakantiegangers zijn vooral de traditionele top-3: Turkije, Spanje en Griekenland. Na een forse dip op het hoogtepunt van de crisis stijgt het aantal boekingen voor Griekenland dit jaar met een kwart. Turkije stijgt licht, Spanje daalt iets. Het totaal aantal pakketboekingen dat ANVR via reisorganisaties en zo'n 1350 verkooppunten registreert ligt momenteel zo'n 5 procent achter op vorig jaar.

Reizigers zijn steeds beter geïnformeerd over de dreiging in landen en regio's. "De vrees voor Tunesië is na de onrust van een paar jaar geleden ook weer weggeëbd", zegt Hanita van der Meer van Neckermann. "In delen van Egypte blijft het aantal reizigers op peil. Bij een negatief reisadvies voor Sinaï krijgen we bijna geen vragen van mensen die naar Hoergada gaan. Ze weten dat het daar wel veilig is. Toen er protesten waren in Caïro dacht iedereen dat heel Egypte onrustig was, nu weten meer mensen hoe groot het land is."

Volgens Hannah de Zoete van reisorganisatie TUI, waaronder Arke en Kras vallen, zoeken mensen vooral alternatieven als een land veel negatief in het nieuws is. "Zodra het uit de media verdwijnt neemt het aantal boekingen weer toe. Dat zie je nu bij Griekenland. Mensen willen toch graag op vakantie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden