Zoeken naar Superman

Superman, de koene voorvechter van 'Truth, justice and the American way' komt terug op het bioscoopdoek. Na de successen van Spider-Man en Batman & Robin achten Warner Bros en regisseur Brett Radner de tijd rijp om 25 jaar na de vorige reeks opnieuw drie films te maken over de krachtpatser van Krypton. Tien jaar tijd aan opnamen en distributie gaan de nieuwe films omspannen.

,,Ik ben er geknipt voor om Superman te regisseren'', stelde Ratner -bekend van de Hannibal Lecterfilm Red Dragon- enkele maanden geleden zonder enige bescheidenheid vast. Zeven jaar lang is in Hollywood tevergeefs geprobeerd het tweede project Superman van de grond te tillen. Maar nu ligt er, aldus Ratner, een fantastisch script en met de special effects mogelijkheden anno 2003 moet er een 'zeer goede film' uit kunnen rollen.

Voor de rol van Supermans vader Jor-El, in 1978 gespeeld door Marlon Brando, zou de regisseur ditmaal sir Anthony Hopkins hebben gestrikt en voor de vertolking van Lois Lane, het vriendinnetje van Supermans alter ego Clark Kent zou Lara Flynn Boyle -de sprietmagere aanklager Helen Campbell in The Practice- in de running zijn. Maar wie gaat de grote held zelf spelen? Ratner, enkele maanden geleden: ,,Ik heb geen idee.''

En daar zit het probleem met de nieuwe Superman-trits. Warner Bros en Ratner willen dat de Superman-vertolker voor een periode van tien jaar beschikbaar is, net als destijds Christopher Reeve, die hem in de laatste reeks van vier speelde. En daar is menigeen toch van teruggeschrokken.

Een van de namen die meteen ging circuleren was die van Keanu Reeves. Zou dat niet leuk zijn: in de goeie ouwe tijd werd Superman gespeeld door de acteur George Reeves. Toen kwam Christopher Reeve en nu dus een nieuwe Reeves. Geen sprake van, Keanu is al 38 en ik zoek iemand van in de twintig, zei Ratner. Tenslotte moet hij over tien jaar ook nog een geloofwaardige Superman kunnen neerzetten. De leeftijdskwestie maakte ook meteen een einde aan de speculatie dat het Jude Law zou worden.

Josh Hartnett werd begin vorige maand de koploper in de race. Nog maar 24 jaar en er zelfs jonger uitziend. Een passende leeftijd, want Christopher Reeve was 25 toen hij een kwart eeuw geleden de rol op zich nam. Hartnett staat aan het begin van zijn loopbaan en is bekend van de spektakelfilms Pearl Harbor (geflopt) en Black Hawk Down (een redelijk succes). Maar Hartnett heeft inmiddels definitief nee gezegd. Hij zegt zich niet te kunnen vereenzelvigen met superhelden. ,,Ik heb tot nu toe iedere rol in die richting afgeslagen.''

En dus staan nu Brendan Fraser van de Mummy-films en Paul Walker van het straatrace-succes The Fast and the Furious boven aan de lijst.

Op een enkele Superman-fanwebsite wordt ook de naam van Dean Cain opgevoerd en hij blijkt nogal wat aanhangers te hebben. Cain speelde Superman in de televisieserie 'Lois and Clark'. Maar na wat rolletjes in mislukte bioscoopprodukties legt hij zich nu toe op het regisseren van tv-films.

Grote vraag is of in de nieuwe Superman-trits, waarvoor Ratner op zijn laatst in mei wil gaan draaien, een rol(letje) is weggelegd voor Christopher Reeve, die voor velen toch nog steeds dé Superman is. Sinds hij acht jaar geleden bij een ongeluk met paardrijden een dwarslaesie opliep zit Reeve in een rolstoel. De laatste jaren is hij een verwoed pleitbezorger voor mede-slachtoffers en prest hij de politiek in Washington om meer geld te geven.

Maar twee weken geleden was hij ineens in een camee te zien in de televisieserie Smallville. Die verhaalt van het leven van de jonge Clark Kent, nog voor hij over zijn buitenaardse afkomst hoort. Reeve is de geleerde dr. Swann, die voor Clark een boodschap heeft van zijn thuisplaneet Krypton. Maar of en, zo ja, hoe Ratner Reeve een plek geeft in zijn project blijft nog een geheim.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden