Zoeken naar geld voor Europese Spelen

Weinig enthousiasme bij gemeenten voor evenement in 2019. NOC-NSF hoopt op hogere bijdrage minister Schippers.

FRED BUDDENBERG

Met een bezoek aan minister Edith Schippers hoopt André Bolhuis, voorzitter van NOC-NSF, vandaag een van de vele plooien glad te strijken die er kleven aan de organisatie van de Europese Spelen in 2019. Gesterkt door geluiden uit de extra algemene vergadering van dinsdag op Papendal, gaat hij de minister van sport aanspreken op haar verantwoordelijkheden.

In de begroting van de Europese Spelen, die totaal 125 miljoen euro bedraagt, heeft sportkoepel NOC-NSF een bedrag van 27 miljoen ingeruimd van de rijksoverheid. Een aantal sportbonden verbaasde zich er dinsdag over dat de bijdrage van het Rijk opvallend veel minder is dan die van de gemeenten en provincies, die 58 miljoen moeten ophoesten.

De overheid wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, werd zelfs gezegd. Bolhuis kon zich wel enigszins vinden in die opmerking. "Ik ga dat echt bij de minister aankaarten", zei hij op een persconferentie dinsdag. "Niet een stad, maar het hele land organiseert de Europese Spelen. Dan is het vreemd dat veel kleinere entiteiten de meeste kosten betalen."

Het ministerie van VWS heeft al laten doorschemeren dat het weinig voelt voor een bijdrage van 27 miljoen. "De rijksoverheid zegt altijd dat ze geen geld heeft", aldus Bolhuis, die de hoop uitsprak toch op die 27 miljoen uit te komen. Want met deelname van de overheid staat of valt het plan om de Europese Spelen naar Nederland te halen.

"Als wij de financiering de komende maanden niet op orde krijgen, stopt de trein vanzelf", meent Bolhuis. Gerard Dielessen, de directeur van NOC-NSF, gaat ervan uit dat het ministerie alsnog met een behoorlijke bijdrage over de brug komt. "En als we uiteindelijk VWS aan boord hebben, dan krijg je het domino-effect en dan vallen de steentjes allemaal om."

Ook uit die woorden van Dielessen sprak vooral hoop. Want van de negen steden die mee zouden doen, hebben Rotterdam en Utrecht vooralsnog een 'nee' laten horen. Aan Rotterdam is inmiddels een nieuw voorstel gedaan ¿ minder kosten, een sport erbij en de sluitingsceremonie ¿ maar in de Maasstad is nog altijd weinig animo om op de trein te springen.

In Utrecht ligt de zaak nog gecompliceerder, erkende Dielessen. In de Domstad is op dit moment geen politieke meerderheid te vinden om het plan van NOC-NSF te steunen. Mochten Utrecht, dat elk jaar een aansprekend sportevenement naar de stad wil halen, en Rotterdam afhaken, dan ontstaat er opnieuw een miljoenengat in de begroting.

Bolhuis en Dielessen konden dinsdag niet verbloemen dat er nog een groot aantal haken en ogen zit aan het plan. Vooral op financieel gebied hebben ze nog geen keiharde garanties binnen. Dat is niet zo gek, want waarom zouden Rijk, gemeenten en provincies geld uitgeven aan een evenement waarvan de status nog volstrekt onduidelijk is.

Het organiserende land mag een voorstel doen over welke sporten er op de agenda komen, het laatste woord daarover heeft het Europees Olympisch Comité (EOC). In Bakoe, dat in juni de eerste Europese Spelen organiseert, ontbreken voor Nederland belangrijke sporten als zeilen, hockey en paardensport, terwijl zwemmen (alleen jeugd) en atletiek (C-categorie) een ondergeschikte rol spelen.

Bij het EOC staat NOC-NSF er goed op. Bolhuis zegt overtuigd te zijn dat Nederland in 2019 de Europese Spelen mag organiseren. Het EOC is enthousiast over het plan, maar het mag, beseft Bolhuis ook, niet bij mooie verhalen blijven. Want NOC-NSF lijdt groot gezichtsverlies als het de financiën niet rond krijgt en de organisatie moet teruggeven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden