Zoeken naar favoriete hoeken

Handbalkeepster Tess Wester wil vanaf vandaag vlammen voor olympische kwalificatie

In de aanloop naar de eerste wedstrijd van het olympisch kwalificatietoernooi, vandaag in Metz tegen Frankrijk, bekeek Tess Wester een aantal video's van de tegenstander. De keepster van de Nederlandse handbalvrouwen concentreerde zich bij het bekijken van die beelden vooral op de schutters uit de Franse ploeg. "Om te zien hoe ze bewegen en wat hun favoriete hoeken zijn."

Ook keek Wester terug naar het duel tussen Nederland en Frankrijk op het WK van vorig jaar in Denemarken. In die kwartfinales verrichtte ze, bij de stand 27-25 voor Oranje, een formidabele redding. Met een superreflex keerde ze het harde schot van de doorgebroken reuzin Gnosniane Niombla. Met die redding hield Wester de Fransen op twee doelpunten. Nederland won met 28-25.

"Dat is nog steeds een leuke redding om naar te kijken", zegt Wester, met die bijna onuitwisbare glimlach op het gezicht. "Het ging allemaal in een split second, maar ik wist zeker dat de bal in die hoek zou gaan. Ik zag het aan de manier waarop ze sprong en ik wist dat ze graag in die hoek schoot. En dan ga je ervoor, al moet je natuurlijk ook wel een beetje geluk hebben.

"In de Duitse competitie ken ik de speelsters zo goed dat ik niet veel video-analyse hoef te doen. Bij het Nederlands team hebben wij video-analisten die uitzoeken wat wij willen zien. Als ik van een speelster alle schoten op doel van de laatste tien wedstrijden wil hebben, dan zetten zij dat op een stick. Nu ben ik iemand die niet te veel wil kijken. Alle situaties zijn toch altijd weer anders."

Wester, geboren in Heerhugowaard, vertrok al op achttienjarige leeftijd naar de Bundesliga waar ze vier jaar speelde bij VfL Oldenburg. Sinds dit seizoen komt ze uit voor BBM Bietigheim, waar ook Angela Malestein, Martine Smeets en Maura Visser onder contract staan. "De club is van Eberhard Bezner, voormalig eigenaar van het overhemdenmerk Olymp. Hij wil met de club naar de Europese top en wij zijn daar om dat te doen."

Voor Wester naar Oldenburg ging zat ze op de HandbalAcademie op Papendal. Van de in december overleden Jokelyn Tienstra werd haar de Scandinavische keepersstijl aangeleerd, snel en bewegelijk. Van haar Russische keeperstrainer Alexander Voronstov in Oldenburg leerde ze groter, mannelijker keepen. Die combinatie maakt haar tot een complete doelvrouw. "Vanuit de opbouw gebruik ik veel van Jokelyn en vanaf de hoeken en de cirkel veel van die Rus."

Ze worden vaak schietschijf genoemd, handbalkeepers en dat is een treffende typering. De schoten, die bij de vrouwen snelheden kunnen bereiken van negentig kilometer per uur, worden van korte afstand op hen afgevuurd. Daar komt bij dat keepers in het handbal meer tegendoelpunten moeten incasseren dan keepers in welke andere teamsport dan ook. Fysiek en mentaal geen makkelijke job.

Wester, over het fysieke: "Soms schiet je elleboog achterover of overstrek je hem. Of krijg je een zware klap op je heupen of je knieën. Dan moet je wel even bijten. Maar je voelt het vooral de dag na de wedstrijd. Als je opstaat voel je meteen dat je gisteren hebt gespeeld. Ik zie keepsters van 36 en dan vraag ik me wel af hoe zij dat nog doen. Ik ben pas 22 en ben benieuwd hoe dat er tegen die tijd uitziet."

En over het mentale: "Die tegengoals, ja dat is wel iets waar je mee om moet leren gaan. Het is niet altijd leuk, zeker als je als jonge keepster begint. Dan moet je daar wel aan wennen. Je moet je mentaal aanleren dat dat gebeurt. In handbal kun je niet de nul houden. Het is ook de kunst om te leren van een tegendoelpunt. Dit is gebeurd, dit heb ik gedaan, de volgende keer moet ik het zo doen en dan stop ik de bal wel."

Wester viel op het WK in Denemarken niet alleen op door haar keeperskunsten, die haar een plek in het All Starsteam opleverden. Ze werd ook omarmd door de manier waarop ze reddingen vierde, met gebalde vuisten en een triomfantelijke schreeuw. En ook door haar openhartigheid. "Ik zeg altijd snel wat ik denk. Dat is niet altijd goed, er zitten ook negatieve kanten aan. Maar het wordt geaccepteerd, dus het zal wel ergens op slaan wat ik zeg."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden