Update

Zoeken naar broertjes gaat onverminderd door

null Beeld anp
Beeld anp

Nog steeds zijn de twee vermiste broertjes uit Zeist niet gevonden. Donderdagochtend is er opnieuw een massale zoektocht gestart in het Limburgse Bunderbos in Elsloo. Met man en macht wordt gezocht in het bos (140 hectare groot), dat bestaat uit heuvelachtig bos en moerassige grond. 'Je moet het gebied kennen', aldus een lokale visser.

Centimeter voor centimeter wordt de grond afgezocht naar sporen van de twee jongetjes Julian (7) en Ruben (9) die vermist zijn sinds maandagavond. Naast specialisten met verstand van landschappen, zijn ook 30 landmachtmilitairen en 8 zogeheten combat trackers in het bos op zoek. De laatsten speuren vooral op zicht en zijn getraind in het herkennen van minutieuze veranderingen in de natuurlijke omgeving.

Zo zijn ze alert op voetsporen of afwijkingen in de vegetatie, zoals bijvoorbeeld een geknakte tak. 'De militairen van de landmacht hanteren technieken die zijn ontwikkeld bij het speuren naar geïmproviseerde explosieven in uitzendgebieden, zoals Afghanistan. Ze gebruiken onder meer hun zintuigen om afwijkingen in de omgeving te ontdekken. Ook beschikken ze over geavanceerd gereedschap zoals een grondradar, waarmee ze in de bodem en door objecten kunnen kijken', aldus de politie.

Volgens omwonenden is het gevaarlijk gebied, waar je niet moet verdwalen. Ook zou er een plek met drijfzand in de buurt zijn.

Vanochtend vroeg opnieuw begonnen met zoeken
Politie en militairen zijn donderdagochtend even na half 8 in het Limburgse Bunderbos weer gaan zoeken naar de vermiste broertje

Even daarvoor was het dienstdoende team ME'ers al afgelost door nieuwe collega's. De Mobiele Eenheid was de afgelopen nacht niet actief aan het zoeken, maar stond ter beveiliging bij alle afgesloten toegangswegen naar het bos.

De politie wil niet bevestigen of de vader een afscheidsbrief heeft achtergelaten zoals de Telegraaf vanochtend meldde. Jens zei zolang de jongens nog niet zijn teruggevonden, hoop te houden dat ze nog leven.

Maandagavond
De kinderen zijn maandagavond voor het laatst gezien. Op dat moment waren ze bij hun vader. Hij heeft zelfmoord gepleegd en werd dinsdag dood aangetroffen in recreatiegebied Het Doornse Gat. Een zoektocht daar leverde dinsdag niets op.

In reactie op een tip startte de politie woensdagavond vervolgens een zoektocht in het Bunderbos in Elsloo. Daarbij waren volgens de politie 30 landmachtmilitairen van de 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot en 8 zogenoemde combat trackers van het Korps Mariniers betrokken. De laatsten zijn gespecialiseerd in het vinden van minieme veranderingen in het terrein, zoals voetafdrukken. De mariniers werden in de nacht van dinsdag op woensdag ook al ingezet bij de zoektocht in Doorn.

De politie staakte de zoektocht naar de twee kinderen gisteravond rond 22.00 uur. Het was toen te donker om verder te speuren. Half 8 vanochtend werd de speurtocht hervat.

Over de inhoud van de tip kon de politie niets zeggen. Elsloo ligt vlak bij Beek, waar de vader van de jongens maandagavond nog had getankt. De kinderen zaten toen nog in de auto, zo is volgens de politie gebleken uit een analyse van camerabeelden.

Pompstation
Woensdag overdag is de speurtocht verlegd in de richting van het Zuid-Limburgse Neerbeek. Op camerabeelden van een onbemand pompstation in dat dorp is te zien dat de vader daar maandagavond om kwart over 10 heeft getankt. Zijn zoontjes zijn enkele uren eerder nog gezien in Vleuten, waar de man woonde. Hij had daar een organisatie-adviesbureau. Of hij de kinderen in Zuid-Limburg nog bij zich had, is volgens de politie onduidelijk.

Rechercheurs hebben alle beelden van wegen tussen Vleuten, Zuid-Limburg en Doorn opgevraagd om erachter te komen welke route de vader heeft gereden en of de broertjes nog ergens te zien zijn. Ook is hulp gevraagd in België en Duitsland, aangezien hij ook via die landen gereden kan zijn. Voor het eerst is om die reden ook een Europees Amber Alert uitgezonden. 'We trekken alles uit de kast om een spoor van de kinderen te vinden', aldus de politie, die ook de telefoons en computer van de vader uitpluist.

De ouders leefden gescheiden. De kinderen waren meestal bij hun moeder in Zeist.

Screenshot van het tweede Amber Alert dat de politie voor twee jongens uit Zeist heeft afgegeven. Beeld ANP Communique
Screenshot van het tweede Amber Alert dat de politie voor twee jongens uit Zeist heeft afgegeven.Beeld ANP Communique
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Politieagenten aan de rand van het Bunderbos. Beeld anp
Politieagenten aan de rand van het Bunderbos.Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden