Zoekactie moet bijdragen aan 'stukje rust'

Drie oude schoenen, een handtas, een stukje bot en twee verschillende patronen. Dat zijn de zaken die privé-rechercheur J. Smits uit Elst gisteren heeft gevonden bij een onderzoek in het Uitgeestermeer bij Alkmaar. De speurder, die op eigen initiatief een zoekactie is begonnen naar de sinds 1997 vermiste Marion (19) van Buuren en haar éénjarige dochtertje Romy, heeft zijn vondst overgedragen aan de Alkmaarse politie.

Malika el Ayadi

Smits hoopt dat zijn actie, met twintig duikers, vier speurhonden en twee sonarboten, bijdraagt aan 'een stukje rust' waar de familie van Buuren recht op heeft. De voormalige diender gebruikt bij zijn onderzoek tips die bij de politie zijn binnengekomen, maar door justitie als onbruikbaar zijn afgedaan. Twee duikteams boden hun diensten belangeloos aan.

Smits stuurde vorige week een persbericht rond over zijn particuliere initiatief. De privé-detective, die daarin spreekt over het voorkomen van ramptoerisme, vertrok gisterochtend met vier camerateams en een handvol fotografen naar de aanlegsteigers van het Uitgeestermeer. Dagjesmensen die door het mooie weer naar het meer zijn gelokt, kijken verbaasd als de stoet van camera's, duikers en honden voorbijtrekt.

Onder de luifel van een strand snackbar kleden de duikers zich om. Smits' medewerkers toveren twee wagens om tot auto's waarin het 'technische recherche-werk' kan plaatsvinden. Hun taak is om straks de bewijsstukken uit het water veilig te stellen in plastic zakken van de supermarkt.

De spanning stijgt als een speurhond aan de waterkant twee keer begint te blaffen, op dezelfde plaats. Er wordt een andere hond bij gehaald, en ook die 'slaat aan'. De duikers springen het meer in, het water tot aan de knieën. De omstanders kijken naar de spullen die de mannen naar boven brengen: wrakhout, felgekleurde plastic watersandalen, keien en een handtas.

Het publiek bekomt langzamerhand van de verbazing en begint steeds harder te praten. ,,Een lijk? Er hebben hier sinds 1997 duizenden mensen in het water gezwommen en gespeeld'', zegt een oudere man. Zijn buurman is het met hem eens enschudt zwijgend het hoofd.

Bij het vallen van de avond staakt de privé-rechercheur de duikactie in het Noordhollandse water. De gevonden spullen draagt hij over aan de politie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden