Zoek uit of wij hier op IS-olie rijden

ARJEN LINTHORST en DOCENT SCHEIKUNDE

Of het nu gaat om vluchtelingenstromen of terreur aanslagen in Europa, Islamitische Staat (IS) weet de gemoederen flink bezig te houden met haar kogels. Het valt mij alleen wel op dat de financiering van IS nauwelijks aandacht krijgt in de media. Dit terwijl de terreurbeweging toch gewoon moet betalen voor haar kogels.

Het is een publiek geheim dat hiervoor geld wordt aangewend dat IS verkrijgt uit oliehandel. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weet dit maar al te goed, maar toont zich - zover mij bekend - weinig voortvarend om dit tij te keren. Een paar belangrijke feiten op een rij.

Op 18 november 2015 vroeg het Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (Denk) in een debat aan Koenders of wij met z'n allen rondrijden op 'terrorismebenzine', doordat aardolie opgepompt uit door IS beheerde olievelden al dan niet heimelijk bij Nederlandse multinationals als Shell terechtkomt. Een dag later gaf Koenders antwoord. Maar helaas had hij een alfa-pet op.

Volgens de minister is lastig te traceren via welke wegen aardolie van IS de westerse wereld, inclusief Nederland, bereikt. Er zijn, zo stelt Koenders, immers tal van tussenpersonen actief, zeker op de zwarte oliemarkt. Voor een bèta als ik is dit een teleurstellend antwoord, want er is wel degelijk een manier om meer duidelijkheid te verkrijgen op de vraag van Kuzu. Een klein beetje scheikunde derhalve.

De samenstelling van aardolie verschilt per olieveld. Om die reden verschillen aardoliën in bijvoorbeeld dichtheid en gehaltes aan zwavel, vanadium en nikkel. Karakteristieken als deze zijn per aardolie vastgelegd in databases met referentie aan het olieveld van herkomst.

Koenders zou dan ook een uitgebreid onderzoek kunnen gelasten naar de samenstelling van de verschillende aardoliën die in het bezit zijn van Nederlandse olie- en overslagbedrijven.

De uitkomsten hiervan dienen dan te worden getoetst aan genoemde databases. Vervolgens kan worden nagegaan of er aardoliën bij zijn die kunnen worden herleid naar olievelden die worden of werden beheerd door IS.

Gegeven het huidige maatschappelijk debat omtrent IS, zowel binnen als buiten Nederland, is een dergelijk onderzoek zeer gewenst.

Want met z'n allen rondrijden op terrorismebenzine is weinig zinvol.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden