Zoek nieuwe kleine gasvelden, maar wel buiten de Wadden

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Het is toe te juichen als bedrijven, zoals Tulip Oil, op zoek gaan naar exploiteerbare, kleinere gasvelden onder de Noordzeebodem. Het Groninger gasveld raakt langzaam uitgeput, nog afgezien van de strubbelingen rond de aardschokken.

Kleine gasvelden in zee en elders op het vasteland, zullen nooit zoveel opbrengen als de Groningse bel. Exploitatie van de nieuwe bronnen kunnen wel helpen uitstellen dat Nederland moet omschakelen naar import van (Russisch) gas.

Andere energiebronnen, zoals olie en steenkolen, kennen zo hun eigen nadelen. Omvorming naar duurzamer energievoorziening moet sneller, maar gaat langzaam. Doorgaan met zoeken dus, naar onze aardgasvoorraad onder de Noordzee.

Op Terschelling zijn bewoners getergd over plannen van Tulip Oil voor gaswinning uit zo'n kleinere put onder hun eiland. Die boortoren ten noorden van de kustlijn of misschien wel op Terschelling zelf mag er niet komen, zeggen de boze Terschellingers. Ze kennen de seismische drama's bij hun Groningse buren.

Het protest van de eilanders mag niet worden afgedaan als een voorspelbaar bezwaar van een lokale bevolking tegen aantasting van hun fraaie achtertuin, waarmee ze ook hun geld verdienen. Vanaf Terschelling wordt ook gewezen op de vele internationale verdragen voor bescherming van het Waddengebied.

Waakzaamheid tegen aantasting van dat gebied is niet alleen een zaak voor Terschellingers, maar voor ons allemaal. De Waddenzee en haar Nederlandse, Duitse en Deense eilanden, vallen onder de democratisch vastgestelde natuurbeschermingsregels van Natura 2000 en worden aangemerkt als Werelderfgoed. Dat Unesco-keurmerk geldt ook voor Yellowstone in de Verenigde Staten en het Great Barrier Reef van Australië, natuurgebieden waarover geen twijfel bestaat dat die bescherming verdienen.

Relatief beperkte ingrepen op de Wadden, zoals dit nieuwe gaswinningsplan, hebben zich te vaak opgestapeld tot een serieuze aantasting van een belangrijke foerageerplek voor trekvogels en een cruciale kraamkamer voor de Noordzee.

Nog maar kort geleden ging het kabinet akkoord met zoutwinning in het gebied, onder het lichtzinnige argument dat er wordt gestopt wanneer bodemdaling in de Waddenzee is gebleken.

De gasboring op Terschelling mag er niet bijkomen. Zoeken naar kleine gasvelden is best, maar niet bij de Wadden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden