Zoek maar op in je Prisma!

,,Papa, wat is een zonnecollector?'' Nou, daar vangen ze het zonlicht mee op en dan gebruiken ze de warmte weer in huis. ,,Ja, maar hoe ziet zo'n ding er dan uit?'' Nou, ik dacht een paneel, eh... Ik zit nou even televisie te kijken.'' ,,Ja, maar ik moet het morgen weten voor school.''

De kans op deze huiselijke discussie neemt weer toe nu deze weken in de verschillende regio's de basisscholen beginnen. Voor ouders die beter beslagen ten ijs willen komen, is er nu het 'Prisma Basisopzoekboek'. Uitgeverij Het Spectrum heeft achthonderd begrippen uit de lesstof -geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en milieu, samenleving en techniek- verzameld, om ouders 'een steuntje in de rug te geven' als er huiswerk moet worden gemaakt.

Hoewel de meeste antwoorden ook vrij snel in een encyclopedie of op internet te vinden zijn, kan het boekje een handzame hulp zijn. Het geeft antwoord op vragen als 'Zit de koningin ook in de regering?', legt uit waarom het in de zomer warmer is dan in de winter en duidt begrippen als 'transformator' en 'savanne'.

De uitleg is soms wat omslachtig. Wie zijn kind toevertrouwt dat 'zenuwen (...) de telefoondraden van het lichaam (zijn)', kan een hoop akelige vervolgvragen verwachten ('Kun je daar dan ook mee bellen?') En als hun kroost wil weten wat eilanden zijn, hebben de meeste ouders niet de Prisma-uitleg -'stukken land die helemaal door water zijn omgeven'- nodig. Sterker nog, ze kunnen het zelf best wat minder stijfjes uitleggen. Maar wat is dan het grootste eiland en waarom is Australië eigenlijk geen eiland? Daarbij kan het opzoekboek wel helpen. Vermoedelijk nadeel is wel dat de meeste kinderen zich bij het stellen van hun vragen niet zullen beperken tot de boekbegrippen. De vraag 'Hoe komen kinderen op de wereld?' wordt niet beantwoord.

Het boekje -je kunt er ook gewoon een leuk gezelschapsspel van maken- kost elf euro. Wie met twee woordenboeken en een atlas de complete 'basisbibliotheek' aanschaft, krijgt kwantumkorting. Het opzoekboek is geschreven in een taal die ook de meeste tienjarigen zullen begrijpen, dus papa kan ook gewoon televisie blijven kijken terwijl hij zegt: ,,Zoek dat maar op in je Prisma''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden