Zo zou 'warp speed' er eigenlijk uit moeten zien

De bovenste afbeelding laat zien hoe de snelheid van het licht vaak wordt uitgebeeld. De onderste laat zien hoe het er volgens studenten van de Universiteit van Leicester daadwerkelijk uit zou zien. Beeld University of Leicester
De bovenste afbeelding laat zien hoe de snelheid van het licht vaak wordt uitgebeeld. De onderste laat zien hoe het er volgens studenten van de Universiteit van Leicester daadwerkelijk uit zou zien.Beeld University of Leicester

Sneller dan het licht door de ruimte reizen. Dankzij sciencefictionfilms hebben we hier een beeld bij: duizenden uitgerekte sterren die het ruimteschip voorbij schieten. Maar volgens studenten van de Universiteit van Leicester klopt dit beeld helemaal niet, win werkelijkheid zou het namelijk niet meer zijn dan een centrale schijf van helder licht.

Als ruimteschepen als de Millennium Falcon (het ruimteschip uit de Star Wars saga) en de Enterprise (het ruimteschip uit Star Trek) zouden bestaan, dan zouden hun passagiers niet in staat zijn om sterren te kunnen zien.

En dat komt door het dopplereffect, het effect dat inhoudt dat dezelfde soort trilling (zoals geluid en licht) anders is als het naar je toekomt dan wanneer het zich van je af beweegt. Denk aan de sirene van een ambulance, als deze van je wegrijdt is de sirene veel minder hoog dan als het op je afkomt.

Hetzelfde zou gebeuren met het licht van de sterren wanneer een ruimteschip ze met hoge snelheid nadert. De golflengte van de sterren zou zo sterk afnemen dat het zich niet langer in het zichtbare deel van het lichtspectrum zit.

'Ruimtereizigers zouden zeker een zonnebril moeten dragen', vertelt Riley Connors, een van de onderzoekers, aan Space.com. 'En daarnaast zou het ruimteschip een soort beschermende laag moeten hebben om de passagiers tegen de schadelijke röntgenstraling te beschermen.'

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het blad de Journal of Physics Special Topics van de Universiteit van Leicester.

undefined

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden