Zo zonnig zagen we Mondriaan nog nooit

Het Utrechtse 'Mondriaan-zonnepaneel': gekleurd perspex met zonnecellen onzichtbaar in de rand. Beeld Universiteit Utrecht
Het Utrechtse 'Mondriaan-zonnepaneel': gekleurd perspex met zonnecellen onzichtbaar in de rand.Beeld Universiteit Utrecht

Aan de Universiteit van Utrecht hebben ze onmiskenbaar Hollandse zonnepanelen weten te maken: 'glas-in-lood'-ramen met mondriaanse kleurstelling. Nu leuk, en in de toekomst als het goed is meer dan dat.

Persoonlijk ben ik niet zo van de Mondriaan-club. Meer van de Nooit meer Mondriaan, het prikkelende boekwerkje van advocaat Bob van der Goen. Maar dit terzijde.

Mondiaal is Mondriaan natuurlijk wel een handelsmerk geworden van Nederlandse moderne kunst. Dat moet liefhebbers wellicht kunnen verleiden om naast Mondriaan-posters en -servies of wat er ook maar moge bestaan, ook deze zonnepanelen in huis te halen.

Wilfried van Sark, zonne-energie-expert aan de Universiteit Utrecht, wil de zonne-energiewereld wel wat opvrolijken. Hij heeft gekleurde platen perspex in een houten frame gezet. Het perspex (oneerbiedig, maar: 'plastic') buigt het invallende licht richting de zijkanten, waar heel smalle zonnecellen de zonne-energie omzetten in stroom.

Dat levert nog belabberd weinig stroom op. Pakweg een half procent rendement heeft zijn paneel. Tegen een kleine 20 procent voor traditionele panelen. Net genoeg om een paar mobieltjes mee op te laden, op een zonnige dag.

Maar Van Sark is al langer bezig het rendement op te krikken. Naar 10 procent. Dat, en het feit dat het goedkoop te maken moet zijn, zou op den duur toch een zonnige toekomst voor dit perspex-PV kunnen opleveren. Een toekomst waarin kantoorgebouwen ermee worden 'beplaat en zo één grote ode aan Mondriaan zullen vormen. Hmm...

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden