Zo zijn we niet getrouwd

Een derde van de huwelijken strandt. Hebben we het huwelijk te verheven gemaakt?, vroeg Monic Slingerland zaterdag. Lezers verschillen van mening en geven relatietips.

Geen tekort

Liefde is niet als geld of goederen. Als je liefde en aandacht probeert te verkrijgen, zal dat nooit lukken. Als je aandacht en liefde geeft, heb je er nooit een tekort aan. Als je dus, zoals filosofe Simone van Saarloos (Trouw, 10 november), zoekt naar die ene die alles vervult, zal dat je nooit lukken. Maar als je zoekt naar iemand aan wie je aandacht en liefde kunt geven, en die in staat is die met wederkerigheid te beantwoorden, dan is er een grote kans dat je een grote en trouwe liefde vindt.

Ruud Moors Utrecht

undefined

In coma

Sinds Orpheus en Euridice zingen, dichten, schilderen en beeldhouwen we over de grote, eeuwige liefde. Maar, zeggen we, zo moet je het natuurlijk niet doen, dat geeft maar problemen en dan heb je je handen niet meer vrij. Zo schreef Iris Pronk in Trouw dat je zoiets bij pubers er maar meteen uit moet praten. Maar de Bijbel begint met te zeggen dat de grote, eeuwige liefde juist de bedoeling is van onze Schepper. Over deze zaak zwijgen de kerken. Zij blijven in hun eigen cirkeltjes draaien en laten uitleg van de Bijbel liever over aan lieden als Dimitri Verhulst. Zij zijn op dit punt in coma, evenals onze hele cultuur.

Aart van den Dool Apeldoorn

undefined

Vlinders verjaagd

Ik heb eigenlijk geen tijd voor een reactie: huiswerk maken, spruiten van het land halen, meditatie. Toch wil ik reageren. Hebben wij het huwelijk te verheven gemaakt? Nee, de trouw die je elkaar belooft, brengt je samen op een hoger plan.

Natuurlijk gaat er wel eens wat mis; mijn Dirk kan moeilijk iets vervelends vergeten, daar ben ik dan boos over, maar later zeg ik: "Een olifant vergeet nu eenmaal niet gauw en het zit in je genen." Dirk ergert zich aan mijn eetlust, maar hij kan, net als mijn vader vroeger, liefdevol zeggen: "Waar je veel van houdt moet je veel van in huis hebben." Ik ben, na zo'n vijftien jaar huwelijk, een poosje weer stapelgek geweest op mijn jeugdliefde en hij op mij. Maar onze trouwbelofte en ons verantwoordelijkheidsgevoel voor onze gezinnen brachten ons, na een pittige strijd en het verjagen van de vlinders, weer terug op onze eigen nesten.

Kunny Wieringa Winsum

undefined

Verwend

Ja, het huwelijk is te verheven gemaakt. Jonge mensen hebben vaak onrealistische ideeën over de ideale relatie. Geven en nemen, je aan elkaar aanpassen, is lastiger voor de jonge generatie dan voor de oudere generatie, waartoe ik zelf behoor. Oorzaak is onder meer het toenemend individualisme sinds de jaren zestig en zeventig, dat flink is doorgeschoten. Ook de seksuele revolutie speelt een rol. Met daaruit volgend: kleine gezinnen, welvaart, veranderende normen, vooral ten aanzien van seks. En mogelijk is ook een factor dat mensen verwend zijn in hun jeugd, te vaak hun zin hebben gekregen. De verwachtingen van het huwelijk moeten weer realistischer worden en het doorzettingsvermogen om er samen iets van te maken moet groter.

E. de Haan-Roelse Nieuw- en Sint Joosland

undefined

Een nieuw begin

Het is wereldvreemd om huwelijken onbeperkt te willen laten duren. Mensen zijn voortdurend aan fysieke en psychische veranderingen onderhevig. Er kunnen tijdens een huwelijk dingen aan het licht komen die eerst onbekend waren. De rooms-katholieke kerk berokkent veel schade met haar onontbindbare huwelijk. Scheiden geeft de kans een nieuw begin te maken. Het leven zou meer ontspannen zijn als scheiden en het hebben van meerdere relaties tegelijk als normaal zouden worden opgevat. Wat niet wil zeggen: verplicht.

Bas Moreel Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden