recensie

Zo ziet liefde in de Oost-Duitse groothandel eruit

Franz Rogowski und Sandra Hüller in Liebe in den Gängen. Beeld -
Franz Rogowski und Sandra Hüller in Liebe in den Gängen.Beeld -

Een levensmiddelengroothandel in de voormalige DDR is het verrassende decor voor een film over liefde en solidariteit. Hier absoluut niet het cliché van de treurige, anonieme plek.

Liebe in den Gängen
Regie: Thomas Stuber
Met Franz Rogowski, Sandra Hüller en Peter Kurth
★★★★☆

Een kort verhaal leent zich vaak beter als basis voor een speelfilm dan een roman, zo bewijst het nieuwe Duitse wondertje ‘Liebe in den Gängen’. De film, gebaseerd op een verhaal van Clemens Meyer uit de bundel ‘Die Nacht, die Lichter’, speelt zich grotendeels af op één enkele locatie: een levensmiddelengroothandel in de voormalige DDR.

De schuchtere Christian meldt zich op een dag als nieuwe werknemer. Hij wordt ingedeeld op de drankenafdeling. En daar, tussen de schappen, ontwaart hij Marion voor wie hij als een blok valt. Marion is de juffrouw van de zoetwaren die hem plagerig ‘nieuweling’ blijft noemen. Je weet het dan al: ‘Was sich liebt, das neckt sich’.

Ze drinken samen koffie in de kantine en geleidelijk zie je de liefde opbloeien. Een obstakel is er ook, want Marion is niet vrij. Ze is getrouwd en bewaart vooralsnog afstand. Als ze zich op een dag ziek meldt, blijkt ook waarom. Ze wordt door haar man mishandeld.

En zo neemt regisseur Thomas Stuber de tijd om steeds iets meer van de stille geliefden te onthullen en ook van de andere werknemers die daar dag in dag uit de schappen vullen.

Groothandel zonder het cliché

Grote verrassing is dat de groothandel op geen enkele manier voldoet aan het cliché van de treurige, anonieme plek die je zo vaak ziet in Amerikaanse films. Voor de mensen die er werken is het eerder een toevluchtsoord. Tussen de bedrijven door wordt een potje schaak gespeeld. Sommigen trekken zich terug op het toilet om stiekem samen een sigaretje te roken. Marion is tussen de schappen even weg van de ellende thuis. De allenige Christian treft in de goeiige Bruno, die hem leert de vorkheftruck te besturen, zelfs een vaderfiguur.

‘Liebe in den Gängen’ is de grootse verbeelding van kleine levens. Er zit een melancholische onderstroom in het verhaal die wordt onderstreept door een liedje van de Amerikaanse experimentele band Son Lux. ‘Easy’ heet het hemelse nummer, alsof het eenvoudig is om emotionele problemen te boven te komen.

De werknemers in de groothandel kampen allemaal op hun eigen manier met eenzaamheid, maar praten er liever niet over. Met kleine en grote leugens houden ze zich op de been, of niet, dan verdwijnt er opeens iemand. Het is daarbij alsof de film hen een hart onder de riem wil steken, bijvoorbeeld door van de vorkheftruck een magische machine te maken.

Als je goed luistert hoor je het ruisen van de zee, zegt Marion tegen Christian terwijl ze onder de felle magazijnlampen staan. Steeds weer zijn er die kleine magische momenten die zich afspelen in een koelcel of tijdens een medewerkersfeestje op Kerstavond.

Behalve een verhaal over de liefde is het een fabuleuze film over dat ouderwetse begrip solidariteit.

Dat de tortelduifjes worden gespeeld door de twee beste Duitse acteurs van dit moment, Franz Rogowski en Sandra Hüller (van ‘Toni Erdmann’-faam), is nog zo’n staaltje toverkunst.

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden