Zo ziet de nieuwe munt met Willem-Alexander er uit

Erwin Olaf onthult op het ministerie van Financien de nieuwe Nederlandse euromunten met de afbeelding van koning Willem-Alexander. Beeld anp
Erwin Olaf onthult op het ministerie van Financien de nieuwe Nederlandse euromunten met de afbeelding van koning Willem-Alexander.Beeld anp

De nieuwe euromunt met de beeltenis van koning Willem-Alexander is donderdag onthuld op het ministerie van Financiën in Den Haag. Fotograaf Erwin Olaf heeft de munt ontworpen.

Redactie

Het portret van Willem-Alexander op de munten is fors groter dan dat van prinses Beatrix. Het gezicht van de koning bestaat uit vlakken. Dat is 'gebaseerd op het verkavelde Nederlandse landschap en symboliseert tevens de diversiteit van de bevolking van ons land in de huidige tijd', verklaart de Koninklijke Nederlandse Munt, waar de munten worden geslagen. De acht munten hebben waarden van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en van 1 en 2 euro.

Twaalf kunstenaars hadden ontwerpen ingezonden voor de nieuwe munt, waarbij de koning op de nationale zijde is afgebeeld. De nieuwe munt komt in 2014 in omloop.

Tanden bleken
Olaf is voor het koningshuis geen onbekende. De fotograaf heeft koningin Máxima in 2011 geportretteerd. Zij en Willem-Alexander waarderen het werk van Olaf. Al eerder bezochten zij buiten de openingstijden om een expositie van Olaf in het Fotomuseum in Den Haag. Olaf zelf bekritiseerde vorig jaar in het tv-programma Zomergasten opnamen van een toespraak van Willem-Alexander. Hij noemde het beeld te flets en adviseerde de toen nog toekomstige koning zijn tanden te bleken en enige kilo's kwijt te raken.

Het is niet bekend hoe groot de invloed van de koning op de keuze van de ontwerper is. Kort na zijn inhuldiging is onder regie van het ministerie van Financiën een muntadviescommissie opgericht. Daarin zitten ambtenaren van Financiën, kunstenaars en muntmeester Maarten Brouwer - directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt, de producent en uitgever van de munt.

Ontwerper Olaf met staatssecretaris van Financiën Weekers. Beeld anp
Ontwerper Olaf met staatssecretaris van Financiën Weekers.Beeld anp
Erwin Olaf met achter hem zijn ontwerp van de nieuwe munt. Beeld anp
Erwin Olaf met achter hem zijn ontwerp van de nieuwe munt.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden