Zo ziet de apocalyps eruit

null Beeld AP
Beeld AP

Het einde van de wered ligt altijd op de loer, maar wetenschappers hebben nu voor het eerst waargenomen hoe het er uit zal zien. Vandaag werd bekend dat ze gezien hebben hoe een dode ster een planeet liet ontploffen.

Mitzi Pepers

Wetenschappers van Harvard Smithsonian Center for Astrophysics stellen dat de zon over vijf miljard jaar sterft. En op dat moment zal de dode ster eerst Mercurius en Venus vernietigen, waarna ook de aarde aan de beurt zal zijn.

Student Andrew Vanderburg bestuurde maandenlang satelliet Kepler. Kepler speurt als onbemand ruimtevaartuig het heelal af op zoek naar planeten die bewoonbaar zijn, net als de aarde. De dode ster, officieel een witte dwerg, was te zien via de satelliet.

Stenen of asteroïden
Vanderburg is de witte dwerg gaan monitoren toen hij zag dat er een klein planeetje rond de ster cirkelde. Dit was nog niet eerder te zien. Het bleek geen normale planeet te zijn, het leken meer kleine stenen of asteroïden, die uit elkaar vielen.

De directe vernietiging van de kleine planeet was niet te zien, maar de nasleep ervan wel. Het gebied rond de ster en planeet was erg vervuild. Wetenschappers zagen kleine stenen rond de ster cirkelen en er ontstond een ring van puin en stof.

De dood van de ster veroorzaakte een destabilisatie in de ring van de planeet waardoor de planeet te dichtbij de ster kwam. De planeet verdampte en viel uiteen.

Als onze zon dooft
Zoiets zal dus ook met de aarde gaan gebeuren. De zon is nu een gele ster, de soort die gemiddeld tien miljard jaar bestaat. Als de zon dooft, wordt het een witte dwerg. Als dit gebeurt, veroorzaakt de dood van de zon een destabilisatie in ons sterrenstelsel, te beginnen bij Mercurius.

Mercurius zal zo uit balans raken, dat ook deze planeet naar de zon wordt getrokken. De hitte van de zon laat de planeet vervolgens verdampen tot er alleen nog asteroïden door het sterrenstelsel zweven. De zon is zo krachtig dat ook Venus en de aarde er naar toe worden getrokken. Met ook de desintregratie van deze planeten tot gevolg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden