Zo wil het kabinet de circulaire economie gaan stimuleren

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven overhandigde afgelopen januari de Circular Award 2018 aan Joost de Kluijver van Closing the Loop tijdens de start van de Week van de Circulaire Economie. Beeld ANP
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven overhandigde afgelopen januari de Circular Award 2018 aan Joost de Kluijver van Closing the Loop tijdens de start van de Week van de Circulaire Economie.Beeld ANP

Leerlingen op de basisschool, maar ook in het middelbaar onderwijs, moeten allemaal les krijgen in duurzaamheid en het belang van een circulaire economie. Daarnaast komt er een publiekscampagne én gerichte productinformatie om het bewustzijn hierover te stimuleren.

Dat is een van de vele punten waarmee, zo blijkt uit een brief van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer, het kabinet de circulaire economie wil stimuleren. In zo’n economie wordt zo min mogelijk weggegooid maar is afval vooral grondstof voor nieuwe producten. De omslag is noodzakelijk omdat grondstoffen wereldwijd door bevolkingsgroei schaars worden en de milieu- en klimaatimpact van de huidige economie onhoudbaar is. Het kabinet wil daarom dat Nederland in 2050 circulair is.

Met haar brief reageert Van Veldhoven op de vijf transitieagenda’s die eerder dit jaar zijn gepresenteerd door deskundigen uit bedrijfsleven, kennisinstituten en maatschappelijke organisaties. Naast het ‘bijspijkeren’ van scholieren en consumenten over het belang van bewust aankopen, wil het kabinet dat Nederlandse bedrijven circulair gaan ontwerpen, "zodat eind 2022 zoveel mogelijk bedrijven stappen hebben gezet en dat dit ‘het nieuwe normaal' wordt". Daarbij moet de levensduur van producten worden verlengd. Van Veldhoven streeft er verder naar dat in 2030 kunststofafval niet meer wordt verbrand maar volledig wordt hergebruikt.

Ook moeten overheden circulair aan de bak. “Het kabinet gaat een concrete ambitie stellen om met circulair inkopen door alle overheden een besparing te realiseren van 1 Megaton CO2 in 2021. Daarmee wordt net zoveel CO2 bespaard als alle huishoudens in Rotterdam produceren door gas te verstoken”, schrijft de staatssecretaris. Zij wil, in samenspraak met banken en bedrijven, tot innovatieve circulaire businesscases komen, en er komt een werkgroep die moet onderzoeken welke wetten en regels de omslag naar circulariteit in de weg staan.

Van Veldhoven maakt verder, om hergebruik van biomassa te stimuleren, de aanpak van voedselverspilling tot speerpunt én ze wil investeren in nieuwe eiwitbronnen. Bestaande belemmeringen bij de (markt)introductie daarvan, moeten worden weggenomen. 

Voor de bouw, een sector waarvan de klimaatimpact groot is, wil het kabinet hergebruik van alle beton in 2030 stimuleren en ondersteunt het experimenten met het materialenpaspoort, waarin precies is beschreven welk materiaal in een gebouw is verwerkt en hoe dat is te verwijderen. “Indien nodig wordt dat in regelgeving verankerd.” Dat paspoort is bedacht door architect Thomas Rau, die al jarenlang hoog in de Duurzame 100 van Trouw staat.

Lees ook: 

De circulaire economie bloeit nog niet

De circulaire economie zit nog niet echt in de hoofden van consumenten en bedrijven, blijkt uit onderzoek. Er is enthousiasme, maar de ontwikkeling gaat traag.

Wanneer ziet de overheid in dat de circulaire economie zorgt voor minder verspilling?

De circulaire economie is eigenlijk een veel efficiëntere economie dan die we nu hebben, schrijft hoogleraar ontwikkelingseconomie Irene van Staveren. 'Het is eigenlijk vreemd dat onze markteconomie, die zo gericht is op efficiëntie, desondanks zo verspillend is.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden