null

Groene GidsZuinig rijden

Zo weet je of een elektrische auto stroom slurpt

Beeld

Een uitlaatauto moet zuinig zijn, maar bij batterijauto’s lijkt zuinigheid geen thema. Wat als je toch een elektrische auto wilt met een bescheiden stroomverbruik?

Een echte Amerikaanse slee rijdt op zijn gunstigst 1 op 4. Een kleine diesel haalt misschien wel 20 kilometer op één liter brandstof. Het zijn vertrouwde begrippen om het verbruik van auto’s met een verbrandingsmotor te vergelijken en zo te bepalen welke auto zuinig is en welke onzuinig.

Maar wat is een zuinige elektrische auto? Die verbruiken immers ook iets: elektriciteit. Wie zoekt naar een zuinige elektrische auto, die moet zich – anders dan bij uitlaatauto’s – flink inlezen.

Aan cijfers over elektrische auto’s geen gebrek. Toch publiceren weinig merken prominent hoeveel kilowattuur per 100 kilometer (of wattuur per kilometer) hun batterijauto in theorie gemiddeld verbruikt. Sommige zijn er open over. Zo verbruikt de nieuwe Audi e-tron Sportback 55 Quattro gemiddeld tussen 21,9 en 26,0 kWh per 100 kilometer. Bij andere merken, zoals Renault, is het zoeken in de kleine lettertjes: de Zoe R110 verbruikt gemiddeld 174 Wh/km.

Liever vertellen autofabrikanten je over het (theoretische) elektrische rijbereik, de capaciteit van het batterijpakket en de laadsnelheden. De elektrische-autorijder moet zich een heel nieuw vocabulaire eigen maken. Weg met de motorgrootte uitgedrukt in liters, weg met het vermogen, liefst uitgedrukt in paardenkrachten. Bij elektroauto’s draait alles om de kilowatts: het motorvermogen, de capaciteit van de batterij en dus ook het stroomverbruik.

Wie op het energielabel vaart, komt bedrogen uit

Wie denkt dat het energielabel voor auto’s, met classificaties van de A (zuinig) tot G (onzuinig), helpt bij het maken van een keuze voor een zuinige e-auto, die komt bedrogen uit. Van de kleine Smart EQ ForTwo tot de grote Tesla X met de vleugeldeuren: alle elektroauto’s hebben het Nederlandse (geen Europees) energielabel A.

Klinkt groen? Auto’s worden per grootteklasse onderling alleen vergeleken op CO₂-emissie tijdens het rijden, legt voorlichtingsbureau Milieu Centraal desgevraagd uit.

Het A-label zegt niets over stroomverbruik. Elektrische auto’s hebben geen directe CO₂-uitstoot. Dat zegt het A-label. Toch is het belangrijk te weten hoe zuinig een e-auto is, zegt communicatieadviseur mobiliteit Marieke Reisinger van Milieu Centraal. “Een zuinige auto scheelt in de kosten. En met de elektrificatie van Nederland is het belangrijk om zoveel mogelijk zuinige apparaten te gebruiken én spaarzaam met energie om te gaan.”

In de autowereld ontstaat het besef dat ook het stroomverbruik nuttige informatie is voor de consument. De Duitse automobilistenvereniging Adac publiceerde in april een vergelijkende test. De Hyundai Ionic Electric, een ruime gezinswagen met een relatief kleine accu bleek het zuinigst met 14,7 kWh/100 km. De grote e-auto’s, met de grootste en dus zwaardere accu’s, verbruiken het meest. De juist genoemde Audi weegt met 2455 kg meer dan de benzineslurpende Rolls-Royce Ghost.

Vlak Nederland met weinig hitte of extreme kou is best ideaal

Zuinig rijden hangt ook bij elektrisch rijden af van veel zaken. Een aerodynamische en lichte auto is zuiniger dan een hoekig hoog model met een zware batterij. Het rijgedrag van de bestuurder speelt mee: rijdt die rustig? Ook rijomstandigheden zijn belangrijk, zoals hoogteverschillen en het weer. Batterijen van elektrische auto’s haten kou. Ze leveren ’s winters minder kWh’s. Je kunt de batterij dan voorverwarmen, al kost dat weer extra elektriciteit.

Nederland is als vlak land met relatief weinig hete en koude dagen best ideaal voor de elektroauto’s. Al te krachtige elektromotoren zijn hier niet nodig. Sommige e-auto’s, zoals de Mini Electric, Honda E en Hyundai Ionic, hebben relatief kleine accu’s.

Enerzijds is hun rijbereik geringer, anderzijds slepen ze niet altijd een loodzware grotere batterij met zich mee die nodig zou zijn voor dat grotere rijbereik. Het scheelt gewicht en dat maakt de e-auto zuiniger. Dan maar ietsje vaker laden.

Een handige vergelijking van (al dan niet theoretische) zuinigheidscijfers biedt de onafhankelijke EV-Database online. Milieu Centraal gebruikt deze cijfers in zijn voorlichting. Raadzaam is het daarnaast om ook praktijktests, zoals die van Adac, de ANWB en autobladen te volgen. Stroomverbruik komt steeds vaker in hun tests naar voren als relevant meetonderwerp. Theoretische fabriekscijfers zeggen niets over specifieke rij-omstandigheden in Nederland.

Wanneer een elektroauto echt zuinig is? Dat beeld destilleer je met speurwerk uit tests en databases.

Het bekt wellicht niet zo lekker als ‘1 op 16’, maar een verbruik van 160 Wh/km en lager zou je bij elektrische auto’s kunnen bestempelen als zuinig. En je mag gerust ‘16 kWh/100 km’ zeggen als je dat mooier vindt klinken.

Lees ook:

Gaat de zonneauto het redden?

Jonge bedrijven vechten voor de doorbraak van elektrische auto’s met zonnepanelen. Zit er wel brood in de zogeheten zonneauto?

Nee, elektrisch rijden is nog niet vrij van laadpaalstress

Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse snelwegen groeit harder dan ooit. Wie switcht naar elektrisch rijden, heeft nog wel wat uit te zoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden