Zo vrij zijn dat je je niet van een prostituee hoeft te distantiëren

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Staan wachten in de rosse buurt en dan als prostituee worden toegesproken. Wat zeg je? 'Ik ben geen hoer, smeer 'm'. Of: 'Jammer schat, maar ik heb vanavond vrij.'

Een bad girl kiest voor het laatste, volgens publiciste Bernadette de Wit. Zij hoeft zich niet te distantiëren van de hoer. Want volledige vrijheid betekent dat je je niet druk maakt om wat burgers, feministen of andere moraalridders van je gedrag vinden.

Gisteravond hield De Wit haar nieuwste boek 'Slechte vrouwen, echte vrouwen' over seks, feminisme en de burgerlijke moraal ten doop in de Rode Hoed. Het is een bundeling van stukken die gedurende tien jaar verschenen in diverse dag- en weekbladen.

De Wit weet doorgaans iedereen tegen zich in het harnas te jagen. Vorig jaar deed zij nog heel wat stof opwaaien door in de Panorama gedetailleerd verslag te doen van haar bezoek aan een raamgigolo voor vrouwen. Het verhaal zou eigenlijk in Het Parool verschijnen, maar de hoofdredactie vond het onderwerp bij nader inzien 'te ranzig'.

Voor het feministisch deel der natie was het tevens haar coming out als heteroseksueel. Na twintig jaar lesbisch leven kreeg de schrijfster weer trek in mannen en ze is er het type niet naar daar moeilijk over te doen.

Net zoals ze in haar lesbische periode bezig is geweest te strijden tegen hokjesgeest en truttigheid, voert zij ook als hetero de emancipatiestrijd op geheel eigen manier.

De Wit pleit ervoor dat juist vrouwen experimenteren met seksualiteit. Ze wil darkrooms voor hetero's en vindt dat de overheid niet als zedenmeester moet optreden, bijvoorbeeld in het conflict tussen gezinnen en cruisende homo's. “Bewoners van de stad willen zich nu eenmaal ook seksueel ontplooien”, is haar eenvoudige betoog.

Feministen die tegen experimenten zijn, sluiten zich volgens De Wit aan bij de burgerlijke moraal over seks. “Die zegt dat vrouwen slechts seks met een vaste partner willen, in de eigen slaapkamer. Daarbuiten is het onveilig en loeren de enge mannen. Dit paradigma belemmert vrouwen in hun ontplooiing.”

“Anonimiteit en openbaarheid hoeven, ook voor vrouwen, niet in ongewenste intimiteiten te ontaarden. De bekende mannen zijn nog steeds oververtegenwoordigd in de seksueel-geweldsdelicten. Ik voel me sterk genoeg om van dit spel te genieten,” schrijft zij als introductie op een bezoek aan een kinky party in de hoofdstad.

Wie tegenwerpt dat anonieme seks zo kil is, krijgt te horen dat echtelijke seks thuis ook oppervlakkig kan zijn.

De kritiek die een vrouw, die in vrijheid haar eigen seksuele pad kiest, te horen krijgt is niet mals. De hoofdredacteur van Playboy noemt haar een vies wijf en feministe en Volkskrant-columniste Malou van Hintum wijt dit seksuele gedrag aan een gebrek aan vrienden en geliefden.

Ze waren er allemaal gisteravond in de Rode Hoed: Van Hintum, de hoofdredacteur van de Penthouse, Emma Brunt, gigolo Shai en diverse wetenschappers. John Jansen van Galen zat de avond voor en liep met zijn microfoon naar beroemdheden in het publiek. De beloofde teach-in met vuurwerk bleef uit. Praten we meer dan vroeger met onze kinderen over seks, of lijkt dat maar zo door alle talk-shows? Zal de affaire-Dutroux de tolerantie aantasten? Vergeten we niet de kinderen te vertellen dat seks ook leuk kan zijn?

Een onderzoeker van het Nederlands instituut voor sociaal en seksuologisch onderzoek meldde dat er wel andere omgangsregels zijn ontstaan, maar dat de verlangens niet veranderd zijn: “Geëmancipeerde mannen raken net zo goed opgewonden van hoge hakken en jarretelles. Maar zij projecteren dat niet op hun vrouw.”

Misschien moeten schrijvers zich tot hun vak beperken en het spreken aan anderen overlaten. De kracht van De Wit kwam deze avond niet naar voren. Gelukkig werpt het boek wel heel wat provocerende gedachten op. Zoals het idee dat de vrouwenbeweging eindelijk sm'ers, hoeren, travesti's en niet-feministische lesbo's de credits moeten geven die ze verdienen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden