Zo vét om op het Valkhof te staan

Ze zijn weg. Ergens tussen het drukken en bezorgen van deze krant, om 4.00 uur precies, losten vier 11-jarigen, een 12-jarige en een meisje van net 16 het startschot voor de 99ste Vierdaagse van Nijmegen. Sjoerd van de Laar en Maaike Luijnenburg lopen deze week elke dag 30 kilometer, Iris van den Berg en Luke Kruger 40, Reinder Hoogeveen en Laura Oudesluijs 50. Hoezo is wandelen niks voor de jeugd?

Nijmegen beleeft zijn beste dagen van het jaar. Een kleine 46.000 wandelaars en (afhankelijk van de dag) vier of vijf keer zoveel feestgangers laten het deze week bruisen in de stad aan de Waal. Twee werelden die in het weekeinde samenkwamen.

Een groep Canadese wandelaars swingt met Nijmeegs uitgaanspubliek op de soul en funk van Power to the Pipo, vier muzikanten en een deejay die genoeg hebben aan een opgepimpte caravan als podium. De dames van Bootleg Betty (een knipoog naar Bette Midler) spatten even verderop van het podium op de historische heuvel van Het Valkhof. Wat zou het vet zijn om daar te staan, verzuchtten ze nog maar een jaar geleden, toen ze nog 'gewoon' in het publiek stonden. En ja, roept zangeres Karlijn Wolsing, het is zo vet!

Een podium verder zoent zangeres Janne Schra met haar lief Torre Florim, frontman van De Staat, keiharde rockband die een paar uur later wedijvert met Frank Boeijen, ook al een thuisspeler, om het volste plein. Tussendoor zet 'groen' vuurwerk de Waal 'in vlammen'. De Vierdaagse wil graag duurzamer door, dus zit er in het vuurwerk minder metaal en komt er geen wolk fijnstof vrij bij het afsteken. Een Europese primeur, juicht de organisatie.

Voor de wandelaars loopt onderwijl de spanning op. Gaan ze het halen, wanneer gaat het pijn doen, kunnen ze wel vroeg in slaap komen. 'Alles is bekend, maar je weet niet waar je heen gaat', zo omschrijft debutant Paul Nelissen (56) zijn gemoedstoestand. De directeur van het Onderwijsinstituut Maatschappijwetenschappen van de Radboud Universiteit woont al 37 jaar in Nijmegen en was al die tijd al van plan een keer mee te lopen. Pure mazzel dat het er nu van komt, vindt Nelissens vriendin Jolanda Bieleveldt (53). Zij had nooit gedacht dat ze beiden zouden worden ingeloot, met ook nog dezelfde starttijd en een voorbereiding zonder noemenswaardige hindernissen.

Afgelopen zondag liepen ze hun laatste trainingsrondje, in de regen, om 'de scharnieren los te maken'. Bieleveldt, wijkverpleegkundige bij Buurtzorg, zweert bij Fixomul, een pleister waarmee ze 450 trainingskilometers aflegde zonder blaren.

Ze hebben genoten van de voorbereiding, in het ontluikende voorjaar, met leuke ontmoetingen onderweg en ter afsluiting vaak een bezoek aan vrienden. Daar kwamen ze doorgaans best fit aan, dus de conditie is oké. Nu is de vraag of de oude knoken het houden.

Om 6.00 zijn ze vertrokken voor hun 40 kilometer. Ze hebben geen haast; half vijf is een mooie tijd om binnen te komen, dan kunnen ze nog even wat eten en sfeer proeven in de stad. En dan op tijd naar bed, terwijl de stad verder feest. Dat is wel wennen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden