Zo vader zo zoon: Thom de Graaf burgemeester

door Camiel Donicie

Verraad aan zijn democratische principes? Welnee, vindt Thom de Graaf, zo goed als zeker de nieuwe burgemeester van Nijmegen.

Oud-D66-minister Thom de Graaf streed jarenlang tegen de in zijn ogen weinig transparante praktijk om burgemeesters te benoemen. Nu wordt hij, als de ministerraad niet dwarsligt, volgens datzelfde ’verfoeide stelsel’ benoemd tot burgervader van Nijmegen. De Nijmeegse gemeenteraad schaarde zich woensdagavond unaniem achter zijn kandidatuur.

De Graaf (49) weigert zijn kandidatuur te zien als strijdig met zijn principes. „Zoals u weet heeft het niet aan mij gelegen dat de gekozen burgemeester er niet is gekomen.” Het plan waarvoor hij jarenlang door het stof ging, sneuvelde in maart 2005 in de Eerste Kamer. De Graaf trad daarop af als vice-premier en minister van bestuurlijke vernieuwing. „Ik heb gestreden, maar verloren”, zegt de Graaf. „Dan moet ik ook accepteren dat we het voorlopig met het huidige stelsel moeten doen.”

Met het burgemeesterschap van Nijmegen treedt De Graaf in de voetsporen van zijn vader. Die was van 1968 tot 1977 al eens burgemeester van de Waalstad, namens de KVP. Die familieband heeft, ’hoe bijzonder ook’, niet meegespeeld in zijn overweging om zich kandidaat te stellen, zegt De Graaf. „Ik heb mijn wortels in Nijmegen. Het is de stad waar ik een groot deel van mijn leven heb doorgebracht.” Hij groeide op in de Waalstad, studeerde er rechten aan de Radboud Universiteit en begon zijn loopbaan bij hetzelfde instituut als wetenschappelijk medewerker. Eind jaren zeventig zette hij in Nijmegen ook zijn eerste stappen in de politiek, als duo-raadslid voor D66.

Die band met de stad staat in schril contrast met de gevoelens die de per 1 januari afzwaaiende burgemeester Guusje ter Horst koestert voor Nijmegen. Zij maakte er nooit een geheim van dat haar hart eigenlijk in Amsterdam ligt. Dat De Graaf een toegewijd oud-Nijmegenaar is, heeft uiteraard geholpen, zegt raadsgriffier Tine Mientjes. De vertrouwenscommissie die de D66’er voordroeg was verder te spreken over De Graafs omvangrijke netwerk en zijn ervaring met grote stedenbeleid.

De oud-D66 minister is blij met de unanieme steun, maar vind het ’niet netjes’ om vooruit te lopen op zijn benoeming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden