Zo terecht is het gevoel van onbehagen niet, klinkt het in CDA

null Beeld EPA
Beeld EPA

Een prikkelende bijdrage aan de discussie, maar wel wat eenzijdig. Zo kwalificeren de CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan de speech over populisme die hun partijgenoot Verhagen dinsdagmiddag hield bij een CDA-bijeenkomst.

In zijn toespraak schetst de vicepremier hoe de veranderende samenleving zorgt voor 'begrijpelijke' en 'terechte' gevoelens van onbehagen bij mensen die hun wijk zien veranderen.

In tegenstelling tot sommige partijen zal populisme nooit het antwoord van het CDA kunnen zijn, stelt Verhagen. Beter kan de coalitiepartij - op veertien zetels in de peilingen - weer als kapelaan tussen de mensen gaan staan en luisteren.

Alleen vanuit zijn eigen perspectief
"Hartstikke goed dat Verhagen het debat entameert", vindt Ferrier. "Jammer alleen dat hij het trekt in de wij/zij sfeer en de zaak daarbij belicht vanuit zijn perspectief; de wij-kant. Terwijl 'zij' - voor mij is dat 'wij'- ook groot ongenoegen hebben.

"Denk aan toenemende discriminatie, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, onverdraagzaamheid, agressie. Dat moet de politiek ook adresseren. De sfeer wordt echter steeds meer die van onverschilligheid en desinteresse", weet ze. "Veel jonge hoog opgeleide migranten verlaten het land, en worden elders met open armen ontvangen."

We hebben immigranten nodig
Ook Koppejan benadrukt dat het CDA oog moet hebben voor de nieuwe Nederlanders die in toenemende mate geconfronteerd worden met intolerantie. "Wij hebben nadrukkelijk de opdracht om uit te stralen dat we immigranten en nieuwe Nederlanders hard nodig hebben en erbij moeten houden", vindt hij.

"Ik kom op voor de Zeeuwen, maar ik heb ook de Bijlmer geadopteerd. Net zo zou het CDA niet alleen op moeten komen voor het platteland en de blanke, kerkelijke kiezer."

Oplossingen Verhagen weinig concreet
Jongerenafdeling CDJA vindt het verhaal van Verhagen 'uit balans'. Voorzitter Vis vindt de oplossingen die Verhagen aanreikt 'weinig concreet'. "Verhagen is één van de politici die er jarenlang niets mee gedaan heeft."

Net als Verhagen heeft Vis begrip voor de gevoelens van onbehagen, maar terecht vindt hij ze niet. "Mensen maken ook gebruik van die veranderingen in de wereld. Ze gaan naar het buitenland op vakantie, ze laten hun huis verbouwen door Polen. Tegelijkertijd zijn ze bang dat diezelfde Polen hun banen afpakken. We zouden meer de voordelen moeten benadrukken."

Populisme, niet integratie
Kamerlid Mirjam Sterk - die namens de fractie het woord voert over integratie - zegt 'een beetje verrast' te zijn over de ophef. "Het verhaal ging over de achtergrond van populisme, niet over integratie.

"Maxime heeft een foto van de samenleving gemaakt en van daaruit oplossingen willen aandragen. Hij heeft iets willen vertellen over de mensen die hun wijken hebben zien veranderen. Dat kan ook de Surinaamse winkelier zijn. Of de Joden die al decennia hier wonen en de samenleving nu zien veranderen", zegt ze met een verwijzing naar het verbod op ritueel slachten.

"Je kunt Nederlanders in twee groepen indelen: zij die kansen zien door de veranderende wereld, dat zijn meestal hoogopgeleiden die wereldwijd vrienden hebben. En zij die het bedreigend vinden dat Nederland aan het veranderen is. Bij die laatste groep ligt een taak voor het CDA. Want dat soort gevoelens is een voedingsbodem voor populisten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden