Zo stuur je ze niet weg

Dat militairen een vechtmissie uitvoeren in Uruzgan is tot daar aan toe. Investeer dan wel in goed materieel.

F.M.J. Mulder en vader van militair die naar Uruzgan uitgezonden wordt

Mijn zoon is in dienst bij de luchtmobiele brigade en gelegerd te Arnhem (Schaarsbergen). Hij heeft bewust gekozen voor dit beroep. Al als kind wilde hij alleen maar het leger in. Ook heb ik zelf vier jaar als KVV-officier bij de Koninklijke Luchtmacht gediend. Hoe kan het ook anders met een vader en voor mijn zoon opa, die beroepsmilitair was. In juli vertrekt mijn zoon naar Afghanistan

In 2007 rondde hij de opleiding als lid van de luchtmobiele brigade af en kreeg hij zijn rode baret. Natuurlijk was ik als trotse vader aanwezig. Onlangs is hij beëdigd en een dag daarna was er een familiedag op de kazerne te Schaarsbergen. Ook bij deze gebeurtenissen was ik aanwezig.

Tijdens deze drie gelegenheden werd er door de diverse commandanten speeches gehouden. In alle drie de speeches werd het volgende gezegd: dat ondanks de geringe opleidingscapaciteit en geringe tijd al het mogelijke werd gedaan om de militairen zo goed mogelijk op te leiden (althans woorden van deze strekking)! De Nederlandse regering stuurt militairen naar oorlogsgebied en heeft niet eens genoeg opleidingscapaciteit en tijd.

Tijdens gesprekken met de militairen (van wie een deel al uitgezonden is geweest) tijdens de familiedag, kwam ook nog het volgende naar voren: in Afghanistan maakt het Nederlandse leger onder meer gebruik van de Patria en de Bushmaster. Dit zijn bepantserde voertuigen die voorop rijden bij een patrouille.

Uit de praktijk is gebleken dat de Patria bestand is tegen een bermbom van circa zeven kilo en de Bushmaster tegen een bermbom van ongeveer zeventien kilo. Nu is gebleken dat bermbommen de grootste dreiging vormen, zou je aannemen dat onze regering meer van deze Bushmaster voertuigen zou aanschaffen.

Echter een Patria kost ongeveer 600.000 en de Bushmaster ongeveer 1.000.000 euro. Nu er een aantal moet worden vervangen omdat een bermbom ze heeft vernield, de militairen raakten hierbij slechts licht gewond, duurt het ongeveer drie maanden voor ze ingezet kunnen worden. Van de voertuigen in gebruik in Afghanistan kan maar een klein gedeelte worden ingezet omdat er niet voldoende onderdelen voorradig zijn.

Het schijnt dat de Nederlandse regering niet voldoende geld wil investeren in materiaal voor onze militairen. Mijn zoon heeft onder meer een opleiding gekregen als chauffeur van een Bushmaster. Hij kreeg voor aanvang van de opleiding een dvd met een begeleidende brief. Daarin werd met zoveel woorden vermeld dat gezien de geringe opleidingscapaciteit hij via de dvd alvast het een en ander van het voertuig kon leren.

Verder werd mij door militairen verteld dat zij zelf uitrustingsstukken kochten omdat deze beter of praktischer zijn dan de verstrekte uitrusting. Daarbij werden voorbeelden gegeven van jassen, gezichtsbescherming en schoenen. De leiding had geen bezwaar tegen zelf gekochte uitrusting. Ook heeft het leger helmen in gebruik die de helft lichter zijn dan de helmen in gebruik bij de luchtmobiele brigade. Ook zijn deze lichte helmen kogelwerend en die van de luchtmobiele brigade slechts scherfwerend. Hier is geld weer het motief om niet het meest geschikte materiaal aan te schaffen.

Ik wil met deze brief aandacht vragen voor onze militairen die worden uitgezonden. Oorspronkelijk zou de missie naar Afghanistan een opbouwmissie zijn. Men ging niet uit van veel verzet. Nu is echter de missie veranderd in een gevechtsmissie. Is het dan niet noodzakelijk de opleiding en uitrusting aan te passen?

Het mag toch niet aan het materiaal en de opleiding liggen, waardoor wij onze zonen en dochters verliezen? Het mag toch niet het gebrek aan geld zijn voor uitrusting, opleiding en voertuigen, waardoor onze militairen sneuvelen? Deze brief is absoluut niet gericht tegen de militaire commandanten. Ik ben ervan overtuigd dat de commandanten er alles aan doen om onze militairen goed op te leiden. De meesten van hen zijn al eerder op uitzending geweest en kennen de gevaren.

Ik begrijp de keuze van mijn zoon en sta daar voor 100 procent achter, maar ik ben er niet van overtuigd dat onze regering zich ook voor de volle 100 procent inzet en de missie naar Afghanistan voorziet van de juiste materialen en opleidingen. Als er meer geld nodig is om de missie te bekostigen, dan moet dat beschikbaar komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden