Zo sterk zijn de reserves van de Oranje-vrouwen eigenlijk niet

Invalster Lineth Beerensteyn juicht na het enige doelpunt tegen Nieuw-Zeeland. Zij kopte door, waarna een andere invalster, Jill Roord, kon scoren. Beeld REUTERS
Invalster Lineth Beerensteyn juicht na het enige doelpunt tegen Nieuw-Zeeland. Zij kopte door, waarna een andere invalster, Jill Roord, kon scoren.Beeld REUTERS

Nederland speelde dinsdag nog ondermaats en drie invalsters moesten voor de winst zorgen. Toch is er weinig reden te vertrouwen op de kracht van de reserves.

Fred Buddenberg

De kracht van een elftal wordt bepaald door de reservebank. Die stelling werd dinsdag na de moeizaam gewonnen wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland geponeerd door Sarina Wiegman. Als onderbouwing droeg de bondscoach van de Oranje-vrouwen aan dat drie invalsters aan de basis stonden van de winst in het openingsduel van het WK. Merel van Dongen zette voor, Lineth Beerensteyn ging een luchtduel aan en Jill Roord kopte raak.

Volgens Wiegman zegt het veel over de kwaliteit binnen de groep dat er genoeg goede speelsters zijn om in te vallen. “Als je iets teweeg wilt brengen in een wedstrijd is het fijn om te weten wie er op de bank zitten”, zei ze. “De concurrentie is groter geworden en dat maakt het team als geheel ook sterker.” Ze erkende wel dat het inbrengen van nieuwe speelsters geen garantie is voor succes. “Het kan ook zijn dat het niet zo uitpakt.”

Wie de reservebank van het Nederlands team onder de loep neemt, ziet dat het met die kwaliteit wel meevalt, of eigenlijk tegenvalt. Afgezien van de dinsdag ingevallen Van Dongen, Beerensteyn en Roord, de geschorste Anouk Dekker en tweede keeper Loes Geurts heeft Wiegman in Frankrijk de beschikking over zeven wisselspeelsters die bijzonder weinig ervaring hebben met het spelen op hoog niveau. En die door de bondscoach ook niet vaak worden ingebracht.

Renate Jansen (35 interlands), Ellen Jansen (17), Danique Kerkdijk (13), Liza van der Most (13), Victoria Pelova (3), Inessa Kaagman (2) en Lize Kop (1) kwamen in de afgelopen maanden niet of nauwelijks in actie. Kop, Kaagman, Renate Jansen, Ellen Jansen en Kerkdijk begonnen in maart tijdens de Algarve Cup in de basis in wedstrijd tegen Polen. Zonder succes. Het veredelde B-team verloor in Parchal met 1-0 van de nummer 28 van de wereld.

Optelsom

Het vertrouwde basisteam van Wiegman, op één plaats gewijzigd in vergelijking met het elftal dat twee jaar geleden aan de aftrap stond van de gewonnen EK-finale in Enschede, stelde teleur in de WK-ouverture met Nieuw-Zeeland. Het was een lange en toch ook verontrustende optelsom van minpunten die de bondscoach maakte: te laag baltempo, te weinig vrijlopen, geen loopacties in de diepte, slordig aan de bal en balverlies op plaatsen waar je beter geen balverlies kunt lijden.

Verklaringen voor de ondermaatse vertoning tegen Nieuw-Zeeland konden Wiegman en de speelsters niet aanwijzen. Lag het aan de spanning, de druk of de te hoge verwachtingen? Niemand kon of wilde de vinger op de zere plek leggen. Wellicht is de vorm er gewoon niet. In de voorbereiding op het WK speelde Nederland al verre van constant. De overwinningen in de oefenduels met Mexico (2-0), Chili (7-0) en Australië (3-0) gaven mogelijk toch een enigszins vertekend beeld van de staat van dit Nederland.

Na de winst in de openingswedstrijd (Nederland verloor nog nooit het eerste duel op een titeltoernooi) is de druk enigszins van de ketel. De ervaring leert dat vier behaalde punten in de groep genoeg moeten zijn voor een plaats in de achtste finales. Zaterdag treft Nederland in Valenciennes Kameroen, de grote onbekende in de groep. Canada had maandag moeite met het intuïtie-voetbal dat Afrikaanse ploegen doorgaans spelen en won met slechts 1-0.

Verpletterende nederlaag Thailand tegen de VS: 13-0

De Thaise vrouwen zijn in hun eerste wedstrijd op het WK tegen een verpletterende nederlaag aangelopen. In Reims verloren ze dinsdagavond met maar liefst 13-0 van de drievoudig wereldkampioen de Verenigde Staten. Bij rust had de stand nog een dragelijk aanzien, 3-0.

Nooit eerder viel een score zo hoog uit op een mondiale titelstrijd. Het oude record dateerde uit 2007: Duitsland-Argentinië 11-0. Met vijf doelpunten nam Alex Morgan alvast een voorschot op de titel topscorer van het WK. In 1991 scoorde Morgans landgenote Michelle Akers tegen Taipeh ook vijf keer in een wedstrijd. De uitslag van dat duel werd 5-0.

De afstraffing voor Thailand volgde op een bewogen aanloop naar het tweede optreden van het land op een WK. Drie dagen voor het duel met de VS stapte Vera Pauw op als technisch adviseur van de Thaise ploeg. De oud-bondscoach van Nederland (van 2004 tot 2010) was nog wel aanwezig op het Fifa-congres in Parijs, maar meldde zich vervolgens ziek. Over de reden van haar plotselinge vertrek wilde Pauw, sinds februari in dienst van de Thaise bond, niets kwijt.

Lees ook:

Jill Roord, de eeuwige nummer twaalf, pakte haar moment van glorie

Nieuw-Zeeland zakte terug, Nederland kwam er niet doorheen. Tot in de blessuretijd. Met haar doelpunt voorkwam vaste reserve Jill Roord vroeg puntenverlies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden