Zo spoorde Bellingcat in no time de tweede Skripal-verdachte op

De twee verdachten van de Skripal-vergiftiging. De linkse heet volgens Bellingcat in werkelijkheid Alexander Misjkin. Beeld AP
De twee verdachten van de Skripal-vergiftiging. De linkse heet volgens Bellingcat in werkelijkheid Alexander Misjkin.Beeld AP

In ongekend korte tijd heeft onderzoeksplatform Bellingcat de identiteit van de tweede verdachte van de Skripal-vergiftiging weten te achterhalen. Hoe deden ze dat?

Bellingcat achterhaalde dat de man die bij de Britse politie bekend staat als Aleksander Petrov eigenlijk Aleksander Misjkin heet en werkt als dokter voor de militaire inlichtingendienst GROe. In 2014 ontving hij de prestigieuze prijs ‘Held van de Russische federatie’ uit handen van de Russische president Poetin.

De onthulling is de tweede in korte tijd. Twee weken geleden identificeerde Bellingcat de eerste man die achter de moordpoging op de Russische oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia zou zitten. Die werden vergiftigd met het zenuwgas novitsjok, begin maart in het Engelse Salisbury. Hoe ging Bellingcat te werk? Een reconstructie in vier stappen aan de hand van informatie die Bellingcat publiceerde op de website.

Het paspoort

Bellingcat beschikte in eerste instantie alleen over beelden van beveiligingscamera’s, foto’s en het dossier van het undercover paspoort van de man die de naam Aleksander Petrov gebruikt. De foto’s en beelden leverden geen bruikbare informatie op, maar in het paspoortdossier stond een aanknopingspunt. Een oud paspoort van Petrov zou namelijk zijn uitgegeven in Sint-Petersburg in 1999.

Bellingcat ging er voor het gemak van uit dat de eerste twee namen van Petrov niet waren verzonnen, net als zijn geboortedatum. Bij eerdere zoektochten naar GROe-medewerkers bleken de voornamen namelijk ook echt. Het onderzoeksplatform begon verscheidene openbare Sint-Petersburgse databestanden te doorzoeken op de twee voornamen van Petrov en zijn geboortedatum, 13 juli 1979. Dit leverde uiteindelijk één match op: Aleksander Jevgenijevich Misjkin.

De woonplaats

Aan de naam van Misjkin was een telefoonnummer gekoppeld. Dat was vanzelfsprekend niet meer in gebruik, maar Bellingcat kon zo wel achterhalen dat het nummer tussen 2003 en 2006 ook op naam stond van acht andere mensen. Het onderzoeksplatform concludeerde dat Misjkin in die tijd een appartement deelde met anderen, voornamelijk studenten. Het huis bevond zich tegenover de campus van de militaire medische academie in Sint-Petersburg.

Via sociale media kwam Bellingcat erachter dat in ieder geval twee van de acht huisgenoten van Misjkin waren afgestudeerd aan deze academie, anderen hebben inmiddels medische beroepen. Het onderzoeksplatform had een sterk vermoeden dat ook Misjkin studeerde aan deze academie.

Autoverzekering

Misjkin had dus in Sint-Petersburg gewoond en gestudeerd, maar de link met Moskou, zijn huidige verblijfplaats, was nog niet gelegd. Bellingcat begon met een openbaar telefoonboek, beschikbaar op internet. Dat leverde een telefoonnummer op en met die gegevens werden verschillende gelekte Moskouse databestanden doorzocht.

Die zoektocht leidde naar een autoverzekering, afkomstig uit 2013. Die was geregistreerd op de naam van Misjkin. Uit die gegevens bleek bovendien dat zijn auto, een Volvo, was geïmporteerd uit Sint-­Petersburg. Het onderzoeksplatform vond ook een adres in Moskou. Niet toevallig lag dit vlakbij het hoofdkwartier van de GROe. Vervolgens kocht Bellingcat ook de gegevens van Russische autoverzekeringen uit 2014. Uit die gegevens konden harde conclusies worden getrokken. De auto van Misjkin stond nu geregistreerd op het adres van het GROe-hoofdkwartier.

De dorpsbewoners

Voor een laatste check van Misjkins identiteit reisden de verslaggevers van The Insider, de onderzoekspartner van Bellingcat, af naar het geboortedorp van Misjkin waar hij tot zijn zestiende woonde: het geïsoleerde Lojga in het noordwesten van Rusland. De geïnterviewden herkenden ‘Petrov’ direct en spraken over ‘onze lokale jongen’ Aleksander Misjkin.

Bovendien zeiden vijf inwoners van Lojga afzonderlijk van elkaar dat Misjkin werkte als militaire arts en bovendien de prijs ‘Held van de Russische federatie’ had ontvangen uit handen van Poetin. Volgens een bron die de grootmoeder van Misjkin goed kent, is die prijs volledig in het geheim uitgereikt en had deze betrekking op acties die verband houden met de Krim en de voormalige gevluchte Oekraïense president Janoekovitsj.

Bellingcat vermoedt dat de prijs ervoor heeft gezorgd dat Misjkin samen met zijn vrouw en twee dochters in 2014 kon verhuizen naar een Moskous appartement ter waarde van 350.000 euro. Een bedrag dat een Russische militaire officier nooit zou kunnen ophoesten voor een huis.

Lees ook:

Het succes van onderzoeksplatform Bellingcat: 'Wij hebben een voorsprong op anderen'

Onderzoeksplatform Bellingcat publiceert de ene na de andere primeur. Oprichter Eliot Higgins verklaart het succes in een interview. "Journalisten die werken via reguliere media zijn over het algemeen minder gespecialiseerd in onderzoek doen via sociale media."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden