Zo snel kom je niet van een kater af

Ondezoeker: Huismiddeltjes werken niet

Rauwe eieren, vet eten en water zouden wondermiddelen zijn tegen het ondraaglijke gevoel na het overmatig drinken van alcohol. Onzin, zegt onderzoeker Joris Verster.

De psychofarmacoloog van de Universiteit Utrecht werkte mee aan een Europees onderzoek naar 'de kater'. En wat blijkt? Water drinken en een vette hap werken in ieder geval niet.

Meer onderzoek is niet voorhanden.

Wie in anti-katermiddelen gelooft, gelooft in fabeltjes?

"Inderdaad. Het is vooral volkswijsheid dat allerlei middeltjes helpen, maar daar is eerder geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Een aspirine kan gedeeltelijk werken, zoals tegen hoofdpijn. Water drinken is natuurlijk goed tegen uitdroging, maar dat haalt de kater niet weg. Het misselijke gevoel blijft."

Hoe kom je dan van een kater af?

"Door gewoonweg minder alcohol te drinken. Er is nog te weinig bekend over wat alcohol precies in ons brein en lichaam doet waardoor het tot een kater leidt. Dat moeten we eerst uitzoeken, voordat we kunnen onderzoeken welke middelen een kater tegengaan. Daarom ben ik nu bezig met een onderzoek naar de rol van het immuunsysteem tijdens een kater."

Wat kan dat immuunsysteem dan betekenen?

"Dat raakt van slag als er veel alcohol in het lichaam komt. Wij doen een experimentele studie, waarbij we speeksel- en urinestoffen onderzoeken die te maken hebben met het immuunsysteem. Wij zien grote verschillen tussen een katerdag en een dag waarop geen alcohol gedronken is. De Universiteit Utrecht doet veel onderzoek naar een verstoord immuunsysteem, dat invloed heeft op het functioneren van het brein. Daar ligt misschien wel het antwoord op de vraag hoe een kater nu precies ontstaat."

En al die anti-katermiddelen die online te koop zijn? Zijn die nep?

"Dat blijft een gok. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat die producten werken. Toch blijven mensen het kopen. Als we onderzoek hebben gedaan naar welke middelen werkelijk zouden kunnen helpen, moeten we ook een apart onderzoek doen naar het placebo-effect: of die producten werken omdat mensen nu eenmaal denken dat ze iets doen. Dan weten we zeker dat een middel betrouwbaar is. Maar zover is het nog niet: voordat dat mogelijk is, moeten we dus eerst weten wat de precieze oorzaak is van een kater. En dat onderzoek staat nog in de kinderschoenen."

Waarom is er zo weinig over bekend?

"De medische wereld onderschat het thema. Dit komt omdat wetenschappers soms van mening zijn dat een kater een goede straf is voor te veel drinken, en dat het drinkers er misschien van weerhoudt de volgende keer weer te veel alcohol te drinken. Daarvoor is overigens geen enkel wetenschappelijk bewijs. Daardoor wordt de kater onderschat. Het lijkt alsof een kater geen gevaar met zich meebrengt, terwijl het juist schadelijk kan zijn voor zowel de drinker als zijn omgeving. Rijden met een kater is bijvoorbeeld net zo gevaarlijk als rijden met te veel alcohol op. Mensen moeten zich bewuster worden van de gevolgen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden