Zo prettig is de dierentuin anders niet

WILLEM VERMAATDOCENT DIER- EN MILIEUETHIEK en UNIVERSITEIT UTRECHT

Milieufilosoof Jozef Keulartz stelt de dierentuin wel erg rooskleurig voor. Volgens hem kan de dierentuin fungeren als ark van Noach (Verdieping, 21 april). Behalve het feit dat die stelling zeer betwistbaar is, gaat Keulartz grotendeels voorbij aan de problemen voor het individuele dier. Als ethicus bespreekt hij vooral innovatieve ideeën die het leven van dieren in gevangenschap moeten verbeteren; ideeën die in de praktijk echter nauwelijks zijn doorgevoerd.

Dierentuinen zijn voor veel dieren niet prettig, hun natuurlijk gedrag wordt beperkt en het vervoer naar andere dierentuinen is belastend. Jaarlijks worden vele gezonde dieren gedood, omdat ze overbodig zijn in fokprogramma's. Er moet daarom een zeer goede reden zijn om dieren te mogen opsluiten. Amusement is dat niet en educatie over dieren kan ook zonder levende dieren.

Soortbehoud is een sterker argument, maar de dierentuin is daar geen praktische oplossing voor. Soorten worden vooral bedreigd omdat hun leefomgeving bedreigd wordt. Zolang de mens niet ophoudt met het vernietigen van de natuur en het uitsterven van vele soorten planten en dieren doorgaat, kan de dierentuin daarom onmogelijk fungeren als ark van Noach. Op de dag van de milieufilosofie in 2014 maakte Jozef Keulartz een treffender vergelijking: de dierentuin als Schindlers lijst.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden