Zo onlogisch is het verzet van gemeenten tegen het kabinet niet

Minister Kamp bij P & W. Beeld
Minister Kamp bij P & W.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken had er gisteravond bij Pauw & Witteman zichtbaar genoeg van; al die gemeenten die het kabinet telkens tegenwerken bij uitvoering van het asielbeleid. Gaat het over asielbeleid, dan lijken gemeenten en landelijke overheid steeds vaker tegenover elkaar te staan.

Waren het vorige week nog veertig gemeenten die een gezamenlijk front vormden om niet mee werken aan de uitzetting van asielzoekers, nu weer was het de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher die zich openlijk afzette tegen het overheidsbeleid om illegale scholieren geen stage te gunnen.

De stagekwestie draait om illegale jongeren die bij de gemeente Amsterdam een stageplek kunnen krijgen. Dit is zeer tegen de zin van Kamp. De minister dreigt met boetes, maar Amsterdam is niet onder de indruk. Het zogeheten 'Stoutfonds' heeft 150.000 euro in kas en staat klaar de boetes te betalen.

"Dit gedrag van de gemeente Amsterdam maakt het voor de overheid moeilijk dat de regels gehandhaafd worden," zei Kamp gisteren bij P & W. Tot zijn ergernis ziet hij dat gemeenten de overheid testen op haar vermogen om beleid uit te voeren, om te zien of zij in staat is mensen 'die hier niet horen' het land uit te zetten.

Minister Kamp is niet de enige minister die deze test moet ondergaan. Collega Gerd Leers van Integratie en Immigratie kreeg het eerder deze maand aan de stok met burgemeester Els Boot van de gemeente Giessenlanden. Zij weigerde een uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoeker uit te zetten. Dat zou te veel onrust veroorzaken binnen haar gemeentegrenzen. Boot is een PvdA-burgemeester, maar dat maakt het verzet tegen het kabinet nog geen linkse rancune. Haar actie krijgt een vervolg in een breder offensief van veertig gemeenten die ten strijde trekken tegen Leers.

Nog grootschaliger is de weerstand tegen het uitzetten van minderjarige asielzoekers als Sahar en Mauro. Meer dan 150 gemeenten hebben al aangekondigd het kinderpardon te steunen. Het initiatief van GroenLinks moet minderjarige asielzoekers die hier zijn geworteld aan een verblijfsvergunning helpen. Het waren echt niet alleen raadsleden van de PvdA, GroenLinks en D66 die zich achter de initiatiefwet voor het kinderpardon schaarden. Ook lokale CDA'ers en VVD'ers spraken hun steun uit.

Gemêleerd was ook het gezelschap van de 37 grootste gemeenten in Nederland die vorig jaar de hakken in het zand zette tegen de wet die nieuwkomers verantwoordelijk maakt voor hun eigen inburgering.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi toont het verzet van gemeenten in Nederland aan hoezeer dit kabinet geïsoleerd staat in Nederland. Toch is gemeentelijke weerstand van alle tijden. Ook de kabinetten Balkenende, waar partijen als de PvdA, D66 en ChristenUnie deel van uitmaakten, kruisten geregeld de degens met colleges en gemeenteraden. Dan ging het niet alleen over asielzaken, maar ook over gemeentelijke herindelingen en overdracht van bestuurlijke taken en verantwoordelijkheden.

Meer dan de Rijksoverheid staan gemeenten met 'hun poten in de modder'. Zij moeten het beleid uit Den Haag uitvoeren en zien als eerste de consequenties, de tekortkomingen en de schrijnende gevallen. Vanuit dat perspectief bezien is het niet onlogisch dat juist asielbeleid en integratie zo vaak tussen lokale en nationale politiek in staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden