Zo ongelijk is die inkomensverdeling in Nederland niet

Oud-VVD-leide rFrits Bolkestein Beeld ANP
Oud-VVD-leide rFrits BolkesteinBeeld ANP

'Onze linkse broeders moeten niet doen alsof het bar en boos is met de inkomensongelijkheid', zei Frits Bolkestein vandaag over de omstreden plannen met de zorgpremie. De oud-VVD-leider heeft net als veel partijgenoten scherpe kritiek op de 'pure herverdeling'.

Marco Visser

'Daar is Mark Rutte nog niet klaar mee', liet Bolkestein tegenover journalist Niels Heithuis weten. Hij zegt dat nivelleren helemaal niet nodig is omdat de inkomensongelijkheid in Nederland in vergelijking met de landen om ons heen klein is. 'Als je kijkt naar andere landen, leven wij in een zeer egalitaire samenleving. In andere landen zijn de verschillen groter, niet alleen maar in de Verenigde Staten maar ook in China.'

Wie naar de cijfers kijkt, moet Bolkestein daarin gelijk geven. Volgens Eurostat hoort Nederland tot de meest egalitaire landen van Europa. Alleen in Noorwegen, Slovenië, Hongarije, Zweden en Tsjechië is de inkomensverdeling gelijkmatiger.

Het verschil tussen China, de Verenigde Staten en Nederland is helemaal fors. Volgens cijfers van de Wereldbank (die een andere rekenmethode hanteert dan Eurostat) uit 2011 scoort Nederland een percentage van 30,9, de VS 40,8 en China zelfs 42,5.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden