'Zo nuchter zijn wij in Middelstum dus niet'

Dorpencompetitie maakt onvermoede energiestromen los

ELLIS ELLENBROEK

Een heel kort broekje, blote buik, paardestaartpruik en zelfs een pistool: als actieheld Lara Croft stapt een inwoonster van Niekerk uit een verlengde limousine de rode loper op. Tal van dorpsgenoten zijn haar voorgegaan, ook vermomd als beroemdheden. Niekerk, waar de stoepen met gouden sterren zijn beschilderd, gaat deze donderdag door voor Hollywood. Het is een opdracht in de strijd om tot 'Leukste Dorp van Groningen' te worden gekroond.

Tien Groningse dorpen - gekozen uit 79 kandidaten - streden de afgelopen twee weken om de felbegeerde titel, elk op een eigen themadag. Vrijdag is het sluitstuk in de stad Groningen. Nog even zetten de finalisten alles op alles om stemmen te verzamelen. Jurylid Jacques d'Ancona deelde al punten uit voor aankleding en samenwerking, maar de publieksstemmen moeten het verschil maken.

Hoe bestaat het dat van Westerlee tot Usquert de doorgaans nuchtere Groningers zich in de gekste uitdossingen uitsloven voor de camera's van RTV Noord? Zoveel valt er nu ook weer niet te winnen in de 'hldvg'-strijd: een bord bij de ingang van het dorp, een toneelvoorstelling door het Noord Nederlands Toneel voor iedereen en de eeuwige roem natuurlijk.

"Zo nuchter zijn wij helemaal niet", zegt Janco de Winter (39), hovenier uit Middelstum dat Parijs als thema had opgekregen. 's Morgens vroeg stond De Winter op de finaledag al verkleed als leernicht te dansen op een dak, 's middags danste hij als enige man mee met de cancan. "Als er een feestje is, kunnen ze me overal voor inzetten."

Elk dorp vindt dat het moet winnen, omdat de saamhorigheid zo groot is. Kandidaat Wagenborgen illustreerde de verbondenheid met een snoer paperclips door het hele dorp.

Die saamhorigheid komt volgens sommigen vooral voort uit meedoen. Dorpsambassadeur Sebina Fluks van Middelstum vertelt hoe ze er lange tijd alleen voor stond. "Pas toen we de finale bereikten, ging het lopen en wilde iedereen meedoen. Ik sta met open mond, dat ons dorp hier zo groot in is!"

Het zijn vooral de kleinere dorpen waar de verkiezingsstrijd ongekende energiestromen op gang brengt, stelt producent Jaap Alkema van het Leukste Dorp van Groningen vast: "Bij plaatsen met meer dan zeven- of achtduizend inwoners krijg je het niet van de grond. Die zien we dan ook niet in de finale."

Als de titel eenmaal binnen is, lijkt nogmaals meedingen niet voor de hand te liggen. Zevenhuizen werd de eerste keer, in 2011, leukste dorp van Groningen, maar dit jaar doet de plaats niet mee. Het is toch een hele organisatie, zegt Jan Hut, in 2011 ambassadeur voor het dorp dat momenteel een eigen feestweek viert. En wat valt er nog te wensen? "De verkiezing heeft ons veel gebracht. Het zelfbewustzijn is gegroeid, het gevoel van: wij hebben elkaar, wij zijn in staat dit waar te maken."

Niekerk werd in 2011 tweede. Nu winnen is een erezaak, vindt Martine Poelstra (39) in een Marilyn Monroe-jurkje. Maar volgens haar zit het met de saamhorigheid allang goed in Niekerk. Het dorp organiseerde eind vorig jaar een inzameling voor de zieke Remco, die daardoor voor een behandeling naar Amerika kon. En zaterdag begint de jaarlijkse feestweek alweer. Poelstra: "Wij hebben de verkiezing niet nodig om te laten zien dat we betrokken zijn bij elkaar".

'Dikste oardbeven'
De finalisten van het Leukste Dorp van Groningen moesten de dikste oardbeven veroorzaken. De meeste kozen voor een creatieve invulling, uit protest tegen de aardbevingen door gaswinning in de provincie. Beerta liet weliswaar een containerbak met puin neerkomen, maar noemde dat 'een bak ellende', Middelstum liet alleen een speld vallen, Zoutkamp strooide veertjes. Niekerk plaatste een Oscarbeeldje op de grond, als eerbetoon aan de Groninger Bodembeweging. Usquert zette denkbeeldig de Nam-directeur gevangen en liet hem de gaskraan dichtdraaien. Westerlee bouwde een imposante installatie van bergen zand, maar ontvouwde uiteindelijke slechts sandwichborden: 'Ook onze dreun goit nait deur, we will'n in onze hoes'n gain scheur.'

Leukste dorpen in heel het land
Het Maastrichtse bedrijfje SoapBox bedacht het concept voor de leukstedorpverkiezingen en verkoopt het aan regionale omroepen en kranten. In Limburg loopt de derde verkiezing (winnaars: Well in 2010 en Neer in 2011), Overijssel hield er al twee, met Borne (2011) en Wijhe (2012) als winnaar. In Drenthe werd Annen in juni leukste dorp, in Groningen won eerder Zevenhuizen (2011). De omroepen en de kranten trekken veel kijkers en lezers met het spektakel en dragen de belangrijkste kosten. Radio 3FM-dj Giel Beelen wijst dit jaar alternatieve leukste dorpen aan: achtereenvolgens Bedum (Groningen), Velden (Limburg), Groede (Zeeland), Heemskerk (Noord-Holland), Raalte (Overijssel), Lisse (Zuid-Holland) en Lichtenvoorde (Gelderland).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden