Zo nu en dan een brand in bos of op hei doet natuur geen kwaad

Nederland werd de afgelopen dagen opgeschrikt door een flink aantal natuurbranden. Zo’n brand is niet altijd slecht voor bos of heide.

Zijn collega’s keken hem de afgelopen dagen met scheve ogen aan. „Ze dachten dat ik die branden hoogstpersoonlijk had aangestoken.” Herbert Diemont, heide-expert bij onderzoeksinstituut Alterra, wandelt wel vaker met een pakje lucifers over de hei.

Uit puur wetenschappelijke belangstelling: „Om een stuk heide te onderhouden, moet je het ongeveer eens in de tien jaar in brand steken”. Anders verandert het in bos of grasland, doordat de bodem te voedselrijk wordt. Alleen de timing van de recente branden is wat ongelukkig. „Normaal branden we alleen voor of na de zomer, zodat de dieren zo min mogelijk gestoord worden.” Op de heide kruipen bijvoorbeeld veel adders rond. Door de droogte grijpt een heidebrand ’s zomers ook wat sneller om zich heen dan wenselijk. „Het duurt nu iets langer voor de heide zich herstelt.”

Ook een bosbrand is niet per se funest, volgens Sander Wijdeven van Alterra. „Als de bodem overgroeid is door grassen, groeien mossen en paddestoelen slecht. Een brand kan dat openbreken.” Vaak woedt een bosbrand alleen op de grond. „Bomen zijn vaak redelijk bestand tegen niet al te hevige bosbranden.”

Een brand kan ook voor ruimte zorgen, vertelt Wijdeven. „Veel bossen op de Veluwe zijn in de eerste helft van de twintigste eeuw aangeplant, en relatief jong en gesloten. Een brand kan voor open ruimte en nieuwe lichtinval zorgen, waardoor je meer dynamiek krijgt.”

Dat verhaal gaat helaas niet helemaal op voor de brand die dit weekend nabij Uddel woedde. „Dat was al een heel gevarieerd bos”, vertelt Jaap Kuper, rentmeester van kroondomein Het Loo. „En door deze brand is het aanmerkelijk saaier geworden. Het duurt nog zeker 50 jaar voor er weer sprake is van een interessante ondergroei.”

Ook uit landschappelijk oogpunt is de brand te betreuren: „Er zijn veel monumentale vliegdennen gesneuveld.” Bij het herstel van het bos laat men de natuur het werk doen: „We verwijderen wat verkoolde staken, maar gaan niets aanplanten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden