'Zo'n prikje, dat stelt niets voor'

AMSTERDAM - Dali van vier wordt door zijn vader uit zijn T-shirt gehesen. De spuit met het vaccin tegen meningokokken C gaat er vlotjes in. Het lijkt goed te gaan, maar dan begint Dali toch te huilen.

Vader Hermès heeft een voetbal meegenomen om zijn zoon af te leiden, maar de rondwandelende mascotte van het American footballteam, de Amsterdam Admirals, heeft meer succes.

Kinderen van 24 maanden tot en met 5 jaar en jongeren van 15 tot 18 jaar werden gisteren in Amsterdam massaal ingeënt. Hele gezinnen reisden af naar de Amsterdamse ArenA om bij een 'prikteam' de gratis vaccinatie op te halen.

De verpleegkundigen hebben soms hun handen vol: kleine kinderen werken lang niet altijd volgzaam mee. ,,Er hangt een tv om de kinderen af te leiden, maar daar kijkt niemand naar. En ze hadden clowns beloofd, waar zijn die gebleven?''

De verpleegkundige Ernestine Nysingh -met ter afleiding voor de kinderen een plakplaatje op haar voorhoofd geplakt- is ondanks deze aanmerkingen tevreden. ,,De kleintjes kunnen wel hard gillen, maar dat duurt gelukkig maar enkele seconden. Het loopt hier lekker door.''

Op de eerste ring worden de 15- tot 18-jarigen geprikt. Ze staan in de rij. Grote stoere jongens vertellen aan elkaar dat het niets voorstelt, zo'n prikje. Toch zie je de bezorgde blikken als ze plaatsnemen aan de priktafel. En de opluchting als ze weer weg mogen.

Ook prikster Marian Brand weet wel beter: ,,Je ziet de zweetdruppeltjes bij die jongens. Wel ontroerend dat zulke grote lellen van knullen hier zo nerveus aankomen. Meiden zijn daar toch wat meer open in.''

Ook op 12 juni worden de groepen van 2 tot 5 jaar en van 15 tot 18 jaar gevaccineerd in de ArenA. De kinderen van 12 tot 24 maanden komen 11 juni aan de beurt in de Heineken Music Hall.

Per dag worden ongeveer 25000 kinderen gevaccineerd. De leeftijdsgroep van 6 tot en met 14 jaar volgt in september.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden