Zo'n Obama hebben we hier ook nodig

(AP)

Obama wist de mensen sterk te inspireren. Waar blijft zijn Nederlandse evenknie?

Ik heb het afgelopen half jaar de eer gehad om als eerste en enige buitenlander ooit in het landelijk campagneteam van de democratische presidentiële campagne te mogen werken, wat nogal wat media aandacht vanuit Nederland opleverde. Eén van de vragen die me regelmatig werden gesteld, ging over het vermogen van Obama om mensen te inspireren: „Jij werkt voor hem, is hij ook jouw idool?” Dat is hij niet, maar ik heb wel enorm veel respect voor de manier waarop Obama voor het eerst in decennia het Amerikaanse volk weer heeft te weten inspireren. Zijn boodschap van hoop en verandering maakte gevoelens en emoties bij mensen los die lang vervlogen leken te zijn.

Mijn ’idool’ is niet Obana, maar Robert Kennedy, die streed voor burgerrechten en een einde wilde aan de oorlog in Vietnam. Na zijn moord in 1968 trokken velen zich gedesillusioneerd uit de politiek terug en stemden niet meer. Ook niet op Carter of Clinton.

’Yes we can’ was meer dan een slogan, het was een oproep aan Amerika om het lot weer in eigen handen te nemen, in zichzelf te geloven. Obama’s bevlogenheid inspireerde miljoenen, en op het hoogtepunt van de campagne wist hij tijdig over te schakelen van ’change we can believe in’ naar ’the change we need’. Van geloofwaardige naar noodzakelijke verandering. Hij combineerde idealisme met pragmatisme. Na 4 november waren de verwachtingen nog steeds hoog gespannen. Men heeft het gevoel dat Amerika op een kruispunt staat: het is het begin van een nieuwe progressieve periode, óf een nawee daarvan, een stuiptrekking van een Amerika dat nog slechts een romantische herinnering is. Ik gok en hoop op het eerste.

This election is not about Barack Obama. This election is about you”, zei Obama vorige maand. „Deze verkiezingen betreffen niet Barack Obama maar gaan over jou.” De beste krantenkop die ik de dag na de verkiezingen zag, sloot daar mooi op aan: ’We have a dream’. Het combineerde Martin Luther King’s beroemde uitspraak met de beweging die Obama in deze campagne wist te creëren.

Uiteindelijk is het enorme enthousiasme voor Obama vooral te verklaren doordat hij een inspirerend leider is. Het is misschien ook wel de reden dat ook zo velen in Nederland tot diep in de nacht aan de buis gekluisterd waren, dat er in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en op tal van andere plaatsen in het land verkiezingsfeesten waren georganiseerd, waar de overwinning bijna net zo emotioneel werd beleefd als in Amerika. Want zeg nu zelf, welke Nederlandse politici kunnen ons op zo'n manier inspireren?

De Obama-campagne is niet te kopiëren naar Nederland. In Amerika kan je een campagne aan een persoon ophangen, zo zit het Amerikaanse systeem in elkaar. In Nederland kun je daardoor een hele partij onderuit trekken. Toen Wouter Bos na maart 2006 negatief in het nieuws kwam, trok dat de hele PvdA mee omlaag. Toen Pim Fortuyn werd vermoord, viel zijn partij volledig uit elkaar, daar alles aan de persoon was opgehangen en niet aan het idee.

Wat we in Nederland nodig hebben, zijn politici die voor hun idealen durven te staan. Die niet in de politiek zitten voor hun carrière, maar voor hun geloof dat ze de samenleving iets vooruit kunnen helpen. We hebben een leider nodig die de Nederlandse kiezer vertelt: „Deze verkiezing gaat niet over mij, maar over jou.” Laten we dat eens kopiëren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden