Zo'n lijf wil ik ook

Fitgirl Jen Selter Beeld Hollandse Hoogte
Fitgirl Jen SelterBeeld Hollandse Hoogte

Een beetje slank de zomer in is niet genoeg meer: fitgirls stellen onmogelijke eisen. Hoe krijg je in vredesnaam een blokjesbuik én kogelronde billen?

Floor Bal

Hoe word ik strak in twaalf weken? Volgens de lijst van meest verkochte boeken is dat dé vraag waar heel Nederland zich mee bezighoudt. Al maanden staat 'Killerbody dieet: strak in 12 weken' van 'fitgirl' Fajah Lourens op de eerste positie.

Strak is het nieuwe slank
Strak is hier het centrale woord. Niet slank, maar strak. Strak betekent: zichtbare buikspieren, het liefst in blokjes gegroepeerd. Billen worden door eindeloze oefeningen omhoog geduwd. Vet mag bij de vrouwen alleen op borsthoogte parmantig de kop opsteken. De rest van het lichaam is zo 'droog' mogelijk, zoals dat heet.

Ooit, in de goede oude jaren negentig, was het leven simpeler voor de vrouw die zich charmant in een bikini wilde steken. Er waren twee dominante lichaamstypes in de mode. Topmodel Kate Moss was elfachtig dun. Haar tegenhangster was 'Baywatch'-ster Pamela Anderson. Wie op haar wilde lijken, liet zich een stel plastic borsten aanmeten. Simpel zat.

Op vroege foto's van Kate Moss zie je een magere puber zonder één zichtbare spier. En in het iconische rode badpak waarin Anderson altijd over het strand rende, was haar buik zelfs bedekt. Een goed figuur betekende in die jaren vooral: slank zonder zichtbare lellen. Een ideaal dat voor de jonge strandbezoekster ook met enthousiast buik inhouden te bereiken was. Je moest alleen niet te veel aan een regelmatige zuurstoftoevoer gehecht zijn.

Supermodellen Kate Moss en Naomi Campbell in de jaren 90: niets eten en veel roken was genoeg om een perfect figuur te krijgen Beeld Getty Images
Supermodellen Kate Moss en Naomi Campbell in de jaren 90: niets eten en veel roken was genoeg om een perfect figuur te krijgenBeeld Getty Images

Fitgirls
Zo niet de huidige generatie van twintigers. Instagram staat vol met foto's van vrouwen die zich #fitgirls noemen. En waar de eisen voor vrouwen in de jaren negentig voor een platte buik nog wel te behapstukken waren (recept Kate Moss: nooit meer eten, recept Pamela Anderson: nooit meer ademhalen), zijn de eisen inmiddels flink omhooggeschroefd.

De fitgirl moet zichtbare spieren hebben, bij voorkeur op haar buik. Die combineert ze met een pronte bilpartij. Kijk voor de grap eens op de instagrampagina van de Amerikaanse fitgirl Jen Selter. Zij wisselt een wespentaille af met billen die zo rond zijn, dat je je afvraagt hoe ze kan zitten zonder van haar stoel te rollen.

De fitgirl moet voldoen aan een eisenpakket waar zelfs Barbie over zou klagen. Want spieren groeien niet op blaadjes sla. De fitnessfans leven op een uitgekiend dieet van havermoutpap, noten en heel veel salades. Bestsellerauteur Fajah Lourens schijnt dagelijks drie kwartier met de voorbereiding van haar maaltijden bezig te zijn.

Voor de lunch even een zakje boterhammen met magere kaas in je tas gooien, is er niet bij. Het verleidelijke van deze trend is dat het door gewone mensen gepromoot wordt. Voorheen werden de fitnesstrends vooral uitgedragen door vrouwen die al bekend waren. Actrice Jane Fonda was één van de eersten die hun work-outs op video uitbrachten, daarna volgde iedere zichzelf respecterende bekendheid. Het waren sterren die toch al het beste lot in de genenloterij getrokken hadden. Ze waren met hun uiterlijk beroemd geworden. Wie in de huiskamer de Shape your body-workout-dvd van Cindy Crawford opzette, had echt niet de illusie dat de benen van het topmodel plotseling haar eigen onderstel zouden vervangen.

Pamela Anderson hoefde alleen haar buik maar in te houden om te voldoen aan het heersende schoonheidsideaal Beeld Getty Images
Pamela Anderson hoefde alleen haar buik maar in te houden om te voldoen aan het heersende schoonheidsideaalBeeld Getty Images

Instagramsterren
De fitnesshelden die nu Instagram overnemen en hun levensstijl via boeken uitdragen, begonnen grotendeels onbekend. Van Rens Kroes (292.000 volgers op Instagram) kent iedereen vooral haar zus, topmodel Doutzen. Jet van Nieuwkerk, dochter van talkshowhost Matthijs, (289.000 instagramvolgers) vergaarde haar bekendheid digitaal.

En hoewel Fajah Lourens tien jaar geleden een rol in 'Goede Tijden, Slechte Tijden' had, was ze in de jaren erna slechts twee keer kort in een realityshow te zien. Niet direct een goed gevuld cv dus. In 2012 viel ze dankzij haar deelname aan 'Expeditie Robinson' erg veel af en jojode ze al dat gewicht er weer net zo snel aan. Haar pogingen om weer op gewicht te komen, deelde ze op haar blog mykillerbodymotivation.com en op Instagram (131.000 volgers). Vanwege haar online succes vroeg Kosmos Uitgevers of ze interesse had in het schrijven van een boek. Met het bekende resultaat.

Dat is de grote kracht van deze internetsterren. Ze lijken zo gewoon. Dat is ook de boodschap die ze uitstralen: je kunt het! Doe mee en word zelf ook spijkerhard! Een aantrekkelijk vooruitzicht. Wat maakt het uit dat je een bijna-veertiger met kleine kinderen en een buikje bent? Fitgirl Lourens heeft ook twee kinderen en wordt dit jaar 35. Wat zij kan, moet ik toch ook kunnen? Het is waarschijnlijk die gedachte die zoveel vrouwen naar de boekhandel lokt.

Levenstaak
Net zoals de Quote vooral door aspirant-miljonairs gelezen wordt, hebben de fitgirls fans die de twintig al ruim gepasseerd zijn. Het zijn de dertigers en de veertigers die, in hun eigen ogen, wel wat stutwerk kunnen gebruiken. Die zich aangetrokken voelen door de belofte van een strakke buik met appeltjesbillen. In slechts twaalf weken. Die gemotiveerd de boekhandel uitlopen met de gedachte: ik begin meteen. Morgen.

Dat is meteen de grootste valkuil. Want het vormen van een killerbody is praktisch een levenstaak. Het sporten zelf pakken de fitgirls degelijk aan. Op Instagram wordt de trainingsvoortgang door middel van selfies met de volgers gedeeld. Een doorsnee fitgirl wisselt sportschoolselfies af met hardloopselfies. Op de zeldzame rustdag wordt er geyogaad. En geselfied.

Het boek van Lourens biedt schema's voor twee tot vijf trainingen per week. Zelf traint ze elke dag een uur. Natuurlijk zou je twee keer per week de oefeningen kunnen doen. Maar dan loop je in die twaalf weken van het programma alleen al 36 trainingen mis. Dat valt nooit in te halen.

Fitgirl en bestsellerauteur Fajah Lourens Beeld Hollandse Hoogte
Fitgirl en bestsellerauteur Fajah LourensBeeld Hollandse Hoogte

Laag vetpercentage
Veel trainen is nog maar de helft van het werk. Wie echt dat afgetrainde 'droge' lichaam wil hebben, moet het percentage lichaamsvet flink naar beneden brengen. Lourens adviseert op haar site niet lager dan 8 procent vet te gaan. Wie meer afvalt, raakt ook spiermassa kwijt. Ter vergelijking: een gezonde vrouwelijke dertiger heeft een vetpercentage dat tussen de 25 en 27,5 procent ligt. Wat voor smakelijke recepten Rens Kroes en Fajah Lourens ook in hun boeken voorstellen: wie zo strak wil worden, kan daar maar heel weinig van eten.

De combinatie blokjesbuik en vrouwelijke rondingen is sowieso bijna niet uitvoerbaar. Het wegtrainen van lokaal vet bestaat niet. Buikspieren komen alleen tevoorschijn als al het lichaamsvet verdwenen is. Ook die gewaardeerde vetcellen op bil- en borsthoogte. Het is niet voor niets dat het eerder genoemde Amerikaanse fitnessmodel Jen Selter vaak van bilimplantaten verdacht wordt. Ze ontkent dat: haar rondingen zouden het resultaat zijn van heel veel oefeningen.

Het kweken en onderhouden van een opvallend lichaam leverde Selter lucratieve sponsorcontracten op. Instagram is een van de weinige sociale media waar geld te verdienen valt. Maar wie dat geldschip wil binnenloodsen, moet wel iets doen om op te vallen in een oceaan van selfies. Bijvoorbeeld door de aandacht te trekken met een lichaam dat voor maar weinig mensen weggelegd is. Wat dat betreft verschillen de fitnessmeiden op Instagram niet van de supermodellen van vroeger. Je zou soms willen dat je het was. Maar je gaat het nooit worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden