’ Zo’n lang gewaad is lastig werken’

Vrouwen in Gaza moeten zich aansluiten bij de politie. Een religieuze plicht, en een manier om de Hamasordedienst te versterken.

’Vrouwen in Gaza: kom bij de politie!’ Met advertenties op zijn Al-Aksatelevisiestation en de radiozenders is Hamas een campagne begonnen vrouwen te rekruteren voor het politiekorps. Via de moskee krijgen zij de boodschap dat het om een religieuze plicht gaat en dat het zeker niet in strijd is met de sharia, de islamitische wetten.

Honderd vrouwen hebben zich al gemeld, hooggekwalificeerde vrouwen, van wie de meesten rechten hebben gestudeerd aan de universiteit van Al-Azhar. ’Een univerisitaire graad in de rechten of gelijkwaardige universitaire kwalificaties’ vormen een van de vereisten in de oproep van Hamas aan de vrouwen.

Dertig vrouwen zijn inmiddels getraind in ondervragingstechnieken en het omgaan met pistolen en AK-47 geweren, vertelt Hamascommandant Aboe Anwar. „Vrouwen kunnen niet door een man worden aangeraakt, daarom hebben we agentes nodig”, legt hij uit. „Als we bij een drugdealer binnenvallen, dan maken vier politieagentes deel uit van het team van dertig. Zij onderzoeken of vrouwelijke verdachten drugs op hun lichaam verborgen houden en zij kunnen ook delen van het huis doorzoeken, zoals de slaapkamer, waar hun mannelijke collega’s niet binnen mogen.”

Volgens Aboe Anwar is de participatie van vrouwen in de veiligheidsdiensten „het bewijs dat we een democratische rechtsstaat zijn, met gelijkheid tussen man en vrouw”.

Hij weet dat sommige vrouwen ervoor terugdeinzen de Hamasregering te dienen, omdat hen dit in de VS en de EU tot terrorist bestempelt. Ook worden ze afgeschrikt door de nauwe samenwerking met mannelijke collega’s en de nachtdiensten.

Amani Al-Asmar, een 32-jarige gehoofddoekte advocate, heeft geen moment getwijfeld. Ze is niet getrouwd en woont met haar familie in Khan Joenis in het zuiden van de Gazastrook. „Ik weet dat het een moeilijke baan is en dat er moed voor nodig is. Maar ik ben niet bang als ik verdachte drughandelaren, dieven of moordenaars moet ondervragen.” In het roerige Gaza moeten de schuldigen gestraft worden, zegt ze. „De bejegening door de mannelijke collega’s is prima. Er is geen discriminatie, en ik verdien 300 dollar per maand.”

Sjeik Abd al-Karim Kahloet, lid van het invloedrijke Palestijnse fatwa-comité, ondersteunt het vrouwenkorps. „Zo’n korps bestaat overal ter wereld, ook in islamitische landen.” Hij vindt echter wel dat het korps moet bestaan uit ongetrouwde vrouwen van middelbare leeftijd.

Dr. Hassan Joejoe, voorzitter van het religieuze hof van beroep, vindt bovendien dat de agentes gepast gekleed moeten gaan en hun gezicht moeten bedekken.

Salma Aboe Kassem, 24, draagt slechts een hoofddoek die haar gezicht onbedekt laat. Ze klaagt dat het behoorlijk onhandig is te moeten werken een jilbab, een lang gewaad. Ze vertelt dat haar bazen al overwegen een nieuw soort uniform te ontwerpen waarin het gemakkelijker bewegen is. „Ze hebben het allemaal over een broek.”

Het liefst had Aboe Kassem gediend bij de Kassambrigades, de militaire tak van Hamas. „Maar dat is verschrikkelijk moeilijk, dus ben ik bij de politie gegaan.”

Een van haar taken bestaat uit het geven van religieus onderricht aan vrouwen die dagelijks wegens ’onzedelijk gedrag’ worden vastgezet in de Saraja-gevangenis, opdat ze zich gaan gedragen volgens de islamitische voorschriften. Ze worden gedwongen de Koran te reciteren.

Onder het Hamasregime geldt nu dat gevangenen in aanmerking komen voor strafvermindering als ze daar vijf hoofdstukken van uit hun hoofd hebben geleerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden